Bez stabilizacije do daljnjega, potkraj idućeg tjedna mogućnost zahlađenja

web_fronte_sutra12
Grafika: DHMZ

Nestabilno vrijeme nastavlja se iz dana u dan, a sve su prilike da će tako biti i cijeli idući tjedan s kulminacijom u obliku jačeg zahlađenje potkraj idućeg tjedna, kad bi najviše gorje Gorskog kotara moglo dobiti i nešto snijega.

Trenutno na vrijeme ne djeluje neka posebna ciklona, ali nad nama stalno kruži vlažan i nestabilan zrak te je dati neku precizniju prognozu izrazito nezahvalno.
To je rezultiralo i pljuskovima tijekom subote kojih je lokalno bilo i nešto izraženijih. Nisu zabilježene neke veće količine kiše, osim postaje u Velikoj Lešnici kod Broda na Kupi, u kojoj je palo 12 mm kiše.
Na Kvarneru manje kiše, uz promjenjivo oblačno vrijeme.

Nestabilno vrijeme s dosta naoblake rezultiralo je i razlikom u temperaturama između gorskih i morskih postaja.
U Gorskom kotaru temperatura je tek malo iznad 10°C, dok na Kvarneru lokalno se mjeri i preko 20°C.

Vrijeme će se još dodatno destabilizirati od nedjelje, jer će se u sklopu poremećaja sa zapada Europe, u Sredozemlju formirati ciklona koja će u drugom dijelu nedjelje donijeti i nešto više oborina području PGŽ.
Potom će utjecaj ovog poremećaja potrajati do utorka kada će postojati mogućnost povremene kiše, ali i sunčanih razdoblja.

Od utorka do četvrtka zadržat će se promjenjivo i nestabilno bez veće kiše. Od četvrtka nova jača promjena vremena. Sa sjevera će se spustiti hladni prodor zbog kojeg će se u Sredozemlju formirati ciklona.
Radi se o zimskom scenariju iz školskih udžbenika. Da je zimsko doba od ovog bi bilo i znatnijeg snijega ne samo u gorskom području.
Od Azora prema Islandu formirat će se anticiklonalni blok, a isto će se dogoditi na krajnjem istoku Europe. Zbog takve situacije prodori nemaju gdje nego do toplog Sredozemlja, gdje zbog sudara hladnog zraka s toplim dolazi do stvaranja ciklone.
Zbog svega navedenoga, od četvrtka pa do kraja tjedna bit ćemo pod utjecajem spomenute ciklone iz Sredozemlja, koja će sa sjevera povući i nešto hladnijeg zraka. Očekuje se dosta kiše, lokalno i do 100 mm, a u najvišem gorju za nešto više od 7 dana može pasti i malo snijega.

Ponavljamo još jednom, da se nalazimo u zimskom razdoblju, ovo bi bila jedna od zamjetnijih promjena vremena koja bi rezultirala snijegom možda čak i na Kvarneru. Ovako ćemo o ovome pričati samo kao o zahlađenju početkom svibnja, uz mogućnost snijega u najvišim planinama.

No, da ne sječemo ražanj, treba još malo pričekati s razvojem situacije. Ovdje smo iznijeli kako se danas čini na prognostičkim kartama. Ono što je izvjesno je da se nestabilno vrijeme nastavlja.

Sve promjene saznajte na vrijeme OVDJE.

Možda vas zanima i ovo!

Advertisment ad adsense adlogger