Fronta uglavnom zaobišla PGŽ / Bura obilježila srijedu

Munje na otvorenom moru van otoka Suska, 16.6.2015. Lošinj, puncet

Posljednji “čin” nestabilnih dana koji su prethodili, bila je fronta koja se premještala preko naših krajeva, u noći s utorka na srijedu. Kako je izgledalo na radarskim snimkama, činilo se kako nam ne “gine” obilna porcija kiše u PGŽ. No, u meteorologiji nema “zicera”, a to se pokazalo i ovaj put.

Nakon što je u Istri lokalno bilo izraženijih pljuskova, kako se sustav premještao prema Kvarneru, tako je i slabio. Podaci DHMZ-a od 8h u srijedu, otkrili su ono što smo mogli zaključiti gledajući oborine koje slabe, da na većem dijelu županije nije pala zamjetnija kiša. U Rijeci i Delnicama tek 2 mm, Pargu 4 mm, a u Rabu je kiše bilo tek u tragovima, dok je u Kukuljanovu uspio pasti tek 1 mm.
Ipak, iznimke su postojale, i to na suprotnim krajevima PGŽ. U Malom Lošinju zabilježeno je solidnih 14 mm oborine. Gorski kotar je uglavnom dobio ispod 5 mm kiše, ali je u Crnom Lugu uspjelo pasti 10 mm.

Oborinska situacija pred dolazak oborina na Kvarner, na radaru je izgledala ovako. Primjetan je i jači radarski odraz upravo blizu Lošinja, zbog čega je i razumljiva nešto veća količina kiše na postaji Mali Lošinj.

Potvrda lokalnosti ovog sustava najbolje se vidi iz podataka o količini kiše na pulskom području. Zračna luka imala je izmjereno 42 mm kiše, dok je u samom gradu palo 14 mm.
Osi u Istri, fronta je dosta oborina donijela i Dalmaciji te zaleđu obale. Izdvojit ćemo 21 mm u Kninu, 19 u Sinju, dok je na splitskom području palo ispod 20 mm kiše.

Prolazak fronte trajao je tek koji sat tako da je srijeda donijela i dosta sunčanog vremena, ali i nešto niže temperature zraka. Osim fronte, glavna vijest dana bila je bura koja je bilježila olujne udare čak i na riječkom području, dok je na istočnom priobalju i podno Velebita puhala i olujnom snagom.
Zbog toga se promet na riječkom području, u Gorskom kotaru i u sjevernoj Dalmaciji odvijao uz zabrane i ograničenja, a poteškoća je bilo i u pomorskom prometu.

Karta udara vjetra za sjeverni Jadran i Gorsku Hrvatsku, pljusak.com

Bura je i dalje prisutna, a prema izvješću HAK-a od 00:37h, poteškoće, i dalje traju.
Državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački zatvorena je za sav promet zbog olujne bure.
Autocestom A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje i Paškim mostom smiju prometovati samo osobna vozila.

Na autocesti A7 čvor Sv. Kuzam-čvor Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali između Bakra i Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar povremeno puše na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između čvora Kikovica i tunela Tuhobić, Riječkoj obilaznici na mostu Rječina i na dionici između čvora Čavle i naplate Kikovica. Vozi se uz ograničenja brzine no ceste su otvorene za sve skupine vozila.

U prekidu je trajektna linija Prizna-Žigljen i katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka.

Zbog vjetra dan je obilježio nešto niži osjet ugodnosti, ali ni po temperaturama nije se moglo zaključiti da za koji dan nastupa kalendarsko ljeto.
U Pargu je izmjerena najviša dnevna temperatura od 17°C, u Rijeci 24 i Omišlju 24°C, Rabu i Malom Lošinju 26°C.
Osvježenje se najmanje osjetilo u Dalmaciji pa je na Palagruži izmjereno 28°C. Svježije je bilo u unutrašnjosti zemlje uz temperature od 20 do 24°C, dok je hladno bilo na Zavižanu uz 12°C.

Tijekom četvrtka u PGŽ, ali i u većem dijelu zemlje promjenjivo oblačno, u PGŽ će biti više oblaka poslijepodne. Zadržat će se toplo ili vrlo toplo vrijeme, ali će dojam svježine i dalje stvarati bura.

U petak dolazak novog poremećaja sa sjevera koji će povremenu kišu donijeti Gorskom kotaru i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a nešto kiše može pasti i na riječkom području, poglavito uz granicu sa Slovenijom.

I njega će također obilježiti brzopoteznost pa će nakon njega do kraja tjedna biti nešto stabilnije, ali će opet zapuhati jaka bura s olujnim udarima. Bez pravog ljeta do daljnjega, a kako je lipanj počeo, činilo se da nemaa kraja vrućinama.

Naslovna: Munje na otvorenom moru van otoka Suska, 16.6.2015. snimljene s Lošinja; Foto: Sandro Puncet (Sandro Puncet Photos)

Možda vas zanima i ovo!

Advertisment ad adsense adlogger