S porastom temperatura zraka započeo je intenzivniji proces topljenja snijega

S porastom temperatura zraka započeo je intenzivniji proces topljenja snijeg u cijeloj zemlji što utječe na porast vodostaja rijeka. Uz kišu i južni vjetar, očekuje se pojačano površinsko otjecanje i porast vodostaja na području Like, Gorskog kotara te središnje Hrvatske.

U očekivanju mogućih poplava, stanovnici karlovačkih naselja koji su posljednjih godina već više puta bili poplavljeni, pripremaju se na najgore. Mještani Logorišta u prizemljima svojih domova podižu namještaj i sklanjaju stvari.

Ovoga puta bolje se pripremaju i Hrvatske vode koje u naseljima Logorište, Mala Švarča, Mostanje i Turnju postavljaju privremeni sustav obrane od poplave box barijerama. Do sada je postavljeno jedan kilometar barijera, a planirano je postaviti pet kilometara.

Na sjednici Stožera civilne zaštite grada Karlovca odlučeno je da gradske službe kreću s punjenjem vreća s pijeskom koje su potrebne za punjenje box barijera na područjima do kojih strojevima nije moguće pristupiti, a odlučeno je i da se kreće u postavljanje box barijera i na dijelovima kupskog područja, tamo gdje je to zbog uvjeta terena moguće.

Kako se i očekivalo nakon  naglog topljenja snijega prvi znak poplava u Kosinjskoj dolini je Bakovački potok. Noćas se izlio na jednom dijelu ceste od  Gornjeg Kosinja prema Kosinjskom Bakovcu. To ipak nije spriječilo učenike OŠ „Anž Frankopan“ da jutros na vrijeme stignu u školu.

Sve ostale prometnice do kosinjskih sela su prohodne i za sada im ne prijete poplave. Teren su danas obišli članovi Stožera za obranu od poplava Općine Perušić predvođeni predsjednikom Stožera Mihaelom Kurtešom. Sve je spremno za najgori scenarij pa su već spremni čamci s vanbrodskim motorima, gorivo, ljudi… Prema ranije utvrđenim planovima Civilne zaštite Općine Perušić spremne su i patronažne ekipe hitne medicinske pomoći, vatrogasci, HGSS… Kada nahrupi rijeka Lika u kosinjskom kraju slabo pomažu nasipi i vreće s pijeskom.

Naslovna: Đorđe Dokmanović

Izvor podataka za tekst: 24sata//lika online

Možda vas zanima i ovo!

Josip Filipović

Rođen 08.08.1982., u Gospiću. Osnovnu te Srednju ekonomsku školu završio u Otočcu, studirao u Rijeci, usavršavao se u inozemstvu. Radi u znanosti.

Advertisment ad adsense adlogger