STOP senzacionalizmu na temelju sedmodnevne prognoze DHMZ-a

Pred nama je najjača promjena vremena, u ovom dijelu godine. Bit će potencijalno i opasne vremenske prilike, ali ono što se neće dogoditi je da snijeg padne posvuda uz obalu, naročito ne u Dalmaciji.

Iščitavajući sedmodnevnu prognozu DHMZ-a pojedini nemeteorološki mediji ponovno su u javnosti stvorili konfuziju, netočno informirajući ljude, a pozivajući se pri tom na DHMZ prognozu, s kojom zapravo sam DHMZ nema nikakve veze. Interpretirajući spomenutu prognozu smiono su “razvukli” naslove o snijegu u Dalmaciji, a u realnosti je to daleko od istine.

Ponovno ćemo ponoviti već nekoliko puta rečeno, a može se pročitati i ispod sedmodnevne prognoze. “Računalna” ili “kompjutorska”, prognoza vremena izravan je rezultat jednog prognostičkog modela. Znak vremena određen je iz prognoze količine naoblake, te vrste i količine oborine određenog dana. Ako se pojavljuje kiša ili snijeg, to ne znači da će padati cijeli dan, nego barem u jednom njegovom dijelu. Pritom se srednja naoblaka i ukupna količina oborine izračunavaju iz četiri uzastopna prognostička šestsatna termina (6, 12, 18 i 00 UTC). Najviša i najniža temperatura zraka također su izravan rezultat modela, bez ispravaka prognostičara.
Dosadašnje praćenje ostvarenja prognoza pokazalo je da temperatura izravno uzeta iz modela odstupa od stvarnih vrijednosti mnogo više od službenih prognoza meteorologa (što naravno ima svoje razloge). Stoga te sedmodnevne prognoze valja shvatiti tek kao trend vremena, tj. najavu dana u kojima se očekuju zatopljenja i/ili zahladnjenja, kao i oborine. Također, ne smije se zanemariti pouzdanost prognoza koja je sve manja, što je prognostičko razdoblje dulje.

Dakle, s ovakvom vrstom prognoze po modelu ECMWF, ljudi nemaju nikakve veze, već se direkno prezentira računalni izračun modela ECMWF, koji jako puno odstupa od stvarnosti i iz njega se može iščitati samo trend, ne i prognoza.

Bez obzira na ponavljanje priče o računalnom izračunu i netočnosti takvih prognoza, nekima kao da nije interes pisati realno o budućem vremenu, već samo “nabiti” maksimalnu dozu senzacije u naslov, iako su možda i sami svjesni (ili možda nisu) da se tako nešto neće ostvariti.

Zato bi bilo možda najbolje da DHMZ sa svoje internetske stranice makne takve prognoze, jer od njih nema nikakve koristi, a mogu postati (ili već jesu) samo motiv novinarskog senzacionalizma pa onda ispadne da su meteorološki portali krivi za netočno informiranje, što je daleko od istine.

-> Zašto računalne prognoze često nisu dobre?

Možda vas zanima i ovo!

Advertisment ad adsense adlogger