Tajfun Doksuri pogodio Vijetnam, uragan Max Meksiko, tajfun Talim ide na Japan

Zapadni Pacifik

Pred nekoliko dana uz obalu Filipina s razvojem je započela tropska depresija koja je do 14. rujna stekla status tajfuna 1. kategorije, a zatim i u kratkom roku ojačala i na 3. kategoriju. Tropska depresija s jačanjem je dobila i ime, Doksuri, a taj je tajfun tijekom petka pogodio Vijetnam s razornim vjetrom i obilnom kišom.
Odmah po ulasku na kopno je započeo slabjeti, ali je i dalje riječ o snažnom tajfunu 1. kategorije.
Kako bude dalje napredovao na kopnu gubit će na snazi, ali svejedno će opasnost od poplava postojati na području od Vijetnama do Mianmara.

Još je od njega opasniji tajfun Talim koji se kreće prema Japanu kao tajfun 1. kategorije, iako je ranije bio i 4. kategorije. Pogodio je japansko Ryukyu otočje, a sad se kreće prema glavnom kopnu gdje bi mogao udariti u nedjelju rano ujutro.
Kretanje Talima s velikim “okom”

Japanu će donijeti orkanski vjetar te još više obilniju kišu i mogućnost poplava.

Istočni Pacifik

S druge strane Pacifika, uragan Max veeć je pogodio kopno Meksika. Nastao je neposredno uz samu obalu te brzo ojačao na 1. kategoriju, a kasno u četvrtak po srednjoeuropskom vremenu pogodio Meksiko, donoseći lokalno i do 500 mm kiše. Odmah po izlasku nad kopno počelo je njegovo slabljenje, a danas ga više ni nema na satelitskim snimkama, odnosno opstaju samo njegovi ostaci.

Uragan Max prije udara na kopno

Sjeverozapadno od njega prisutna je i tropska oluja Norma, kojoj prognoze predviđaju jačanje te udar na kopno u Kalifarnijskom zaljevu, odnosnno poluotoku sa snagom 1.kategorije

Atlantik

Na Atlantiku je danima prisutan Jose, točnije njegova tropska aktivnost traje 10 dana. Kretao se sa središnjeg Atlantika prema Malim Antilima, ali je zbog utjecaja Irme skrenuo prema sjeveroistoku te istočno od Bermude, napravio puni krug da bi trenutno ponovno nastavio kretanje u smjeru sjeverozapada.
Trenutne ga prognoze vode prema Kanadi, iako je bilo mogućnosti da pogodi čak i istočnu obalu SAD-a. Idućih dana mogao bi ponovno steći status uragana. 8. rujna bio je i 4. kategorije, da bi 14. rujna potpuno oslabio na tropsku oluju.
No, pred njim je još najmanje 7 dana postojanja pa ne treba potpuno isključiti niti mogućnost udara na kopno SAD-a.

Osim njega, NHC budno motri i na veliko područje grmljavinskih nestabilnosti u središnjem Atlantiku, istočno od Zavjetrinskih otoka koje ima čak 90% šanse za jačanje na organizirani tropski sustav i to kroz dva ili tri dana. Cijeli taj grmljavinski sustav kreće se u smjeru zapad-sjeverozapad, što znači da bi se na udaru ponovno mogli naći Mali Antili ionako dovoljno devastirani uraganom Irma.

Zapadno od Zelenortskog otočja već se formirala tropska depresija 14 kojoj prognoze daju jačanja na tropsku oluju idućih dana s neizvjesnim putem kretanja.

Možda vas zanima i ovo!

Advertisment ad adsense adlogger