Tlak u padu, ciklona se približava i jača, izdana nova upozorenja

Promjena vremena o kojoj smo pisali u ranijem tekstu, već se lagano osjeti, jer tlak bilježi pad iz minute u minutu, a i meteoropati bi trebali osjetiti posljedice njenog dolaska.

Sa zapada Europe do Sredozemlja je došla hladna fronta zbog koje će u zapadnom Sredozemlju nastati ciklona koja će se premještati prema Ligurskom moru, uz produbljavanje, a posebno veliki utjecaj imati na vrijeme u nedjelju i ponedjeljak.

Zapravo, radi se o idealnoj sinoptičkoj situaciji za obilne oborine na riječkom području. Dolazak oborina u jugopzapadnoj struji koje će još jačati dolaskom na riječko područje, a posebno biti izražene poslijepodne i navečer. Sukladno tome DHMZ kroz sustav Meteoalarm izdao je nekoliko upozorenja za nedjelju:.

REGIJA RIJEKA
Lokalno se očekuju izraženiji pljuskovi s grmljavinom. vjerojatnost grmljavine > 70 %. Na širem riječkom području moguća obilna kiša, a prema kraju dana i u ostatku regije. količina oborine 40-90 mm. Mjestimice jako do olujno jugo. srednja brzina vjetra 30-55 km/h; najjači udar vjetra 65-90 km/h

KVARNER I KVARNERIĆ
Jako, mjestimice vrlo jako jugo. najjači udar vjetra 35-50 cv (65-95 km/h)

GORSKI KOTAR
Moguća obilna kiša. količina oborine 50-80 mm. U višem gorju mogući olujni udari jugozapadnjaka. najjači udar vjetra 65-80 km/h.

Sve navedeno lako se potkrijepljuje kartama. Količina kiše po modelu ARW od nedjelje u 8h do ponedjeljka u 8h.

Vjetar u 8h u nedjelju, model ARW

Satelitska snimka

Oborina ima lokalno i tijekom subote, posebno u Istri, Izvor: ARSO

Slično vrijeme očekuje se i u ponedjeljak, kada će opet oborine biti lokalno i obilnije, a vjetar će ipak oslabjeti. U utorak također kišovito, uz okretanje vjetra na sjeverne smjerove pa je za srijedu moguća i kratkotrajna pauza od kiše, dok bi se od četvrtka mogao nastaviti ciklonalni niz. Stabilizacije nema na vidiku.

Naslovna: Sinoptička situacija za nedjelju u 12h po modelu ECMWF, Izvor: DHMZ

Možda vas zanima i ovo!

Advertisment ad adsense adlogger