Toplina i studen studenoga

Gacka dolina u jesen, Zoran Stegnjaić Photography

Posljednji dani studenoga bili su hladni kao malo koji na kraju već spomenutog studenog.

U Maksimiru je niže od jučer najviših -1,3 °C na dan 30. 11. bilo samo 1999. godine, a podaci postoje od 1949. godine, a o iznimnosti hladnoće posljednjeg dana ovogodišnjega studenoga možda još više svjedoči podatak s Griča, iz središta Zagreba, gdje je najviša temperatura zraka bila 0,0 °C. Niža od toga samo 7 puta, od mogućih čak 157. Svakodnevna mjerenja počela su 1. prosinca 1861. godine!

U Rijeci je, primjerice, srednja temperatura zraka posljednja 3 jutra studenoga samo 1973. bila niža nego ove godine, ponajviše zbog -1,2 °C, izmjerenih 29. 11. – kao nikada na taj dan od 1948. godine, od kada postoje mjerenja. U Pazinu je pak srednja najniža temperatura 29. i 30. 11. peta najniža u povijesti mjerenja tih dana u godini.

Unatoč tom zahladnjenju, srednja mjesečna temperatura zraka, posvuda je viša od prosjeka, ponajviše zbog prva dva tjedna, koja su u mnogim mjestima bila rekordno topla. Nakon podrobnih analiza vjerojatno će klimatolozi DHMZ-a u uobičajenom mjesečnom izvještaju ocijeniti ovaj studeni kao većinom “topao” i “vrlo topao”, te po ukupnoj mjesečnoj količini oborine uglavnom “prosječan”, premda ponegdje i “suh”, kao primjerice u Osijeku, a i “kišan”, kao primjerice u Rijeci i još kojegdje.

Klimatološka ocjena srednje temperature zraka u razdoblju od 1. rujna do 30. studenoga u većini će Hrvatske vjerojatno biti “vrlo toplo” i “ekstremno toplo”, i to ne samo prema usporedbi s klimatološkim razdobljem od 1961. do 1990. godine, nego i po novijem – toplijem – od 1981. do 2010. godine. (DHMZ / HRT)

Josip Filipović

Rođen 08.08.1982., u Gospiću. Osnovnu te Srednju ekonomsku školu završio u Otočcu, studirao u Rijeci, usavršavao se u inozemstvu. Radi u znanosti.