Zadar potopljen s gotovo 200 litara kiše u dva sata, obilna kiša pala i na južnim kvarnerskim otocima


Podatak iz Zadra zvuči nevjerojatno – službeni meteorolozi su u ponedjeljak od 8 do 10h zabilježili čak 190 litara kiše po četvornom metru, što je više nego duplo od prosjeka koji iznosi 98 litara.
Od nedjelje u 14h do ponedjeljka u 14h u Zadru je izmjereno 280 mm kiše, na zadarskom aerodromu čak 370 mm! Od 8h do 14h tamo je palo 265 mm kiše!

Unatoč obilnoj kiši, nije riječ o rekordu, jer Zadar ima još “bolji” rezultat, zaabilježen upravo 11. rujna, ali 1986. godine. Tada je u 24-satnom periodu palo 352 mm kiše.

Obilna kiša danas je u samom gradu potopila prometnice, a još gore voda je ušla u privatne i poslovne objekte pa su i vatrogasci imaju pune ruke posla. Problema s poplavama bilo je i na otoku Ugljanu.

Doslovno se šprešlo iz sušnog u kišovito razdoblje, kroz dva sata! Tijekom noći lokalno je neverina bilo po Dalmaciji pa su mnogi krajevi dobili kišu nakon duljeg razdoblja suše i nezapamćenih požara.

Obilna kiša pala je u Rabu te Malom Lošinju, ali ni približno u mjeri kakvoj je pogođena Zadarska županija. U Rabu je do 8h ujutro palo 39 mm, a u Malom Lošinju 40 mm kiše.
U Pargu je izmjereno 28 mm, a u Rijeci tek 9 mm. Da nema atomatskih postaja, ostali bi uskraćeni za činjenicu o potopu u noći na nedjelju na riječkom zapadu, uvjereni da je Rijeci ciklona donijela ukupno tek 9 mm kiše. No, onda se pogleda ovo i lako se dođe do zaključka da Rijeka nije samo Kozala, gdje se nalazi službena postaja.

Kiša i dalje pada, litre se skupljaju, a padat će sve do srijede, ali i tada će prestati samo da bi se pripremili za nastavak kišne epizode od četvrtka. Jesen se ne šali.

Naslovna: 24 sata

Možda vas zanima i ovo!

Advertisment ad adsense adlogger