10 meteoroloških događaja 2016. u svijetu

NOAA

Glavna priča 2016. godine glasi ovako: Zemlja je imala još jednu rekordnu godinu! Podaci se još prikupljaju, ali je izvjesno da će 2016. godina biti 3. godina za redom koja obara rekord, a to se nije dogodilo od početka mjerenja 1880. godine.

Drugo mjesto zauzima onečišćenje zraka koje je u 2016. godini ubilo 5 milijuna ljudi uz štetu od 5 trilijuna dolara. Pitate se kakve to veze ima s meteorologijom? Itekako ima, jer su ova onečišćenja nastala za stabilnih dana pod vladavinom anticilone, kada je zrak gotovo statičan. Tu su posebno prednjačile Indija i Kina.

Na trećem mjestu je devastacija Velikog koraljnog grebena. Zbog previsoke temperature oceana uništena je velika populacija koralja, a slamku spasa “pružio” je tropski ciklon Winston koji je ohladio ocean za 3°C.

Suša je svake godine vjerni pratitelj zbivanja u svijetu, 2016. je zaključena sa štetom od 17.6 milijardi dolara.

Najskuplja vremenska katastrofa u 2016. u svijtu je je izlijevanje Rijeke Jangce u Kini, gdje je počinjena materijalna šteta u iznosu od 28 milijardi dolara.

Od šestog do desetog mjesta smjestili su se tropski sustavi Matthew, Winston, Meranti i Fantala uz neimenovanu oluju koja je dijelu SAD-a donijela velike probleme i postala najskupljom katastrofom u toj zemlji u 2016. godini.
Matthew je pogodio Kribe i SAD, Winston postao najjači tropski sustav ikad izmjeren na južnoj hemisferi, Meranti je imao najjači udar na kopno u povijesti mjerenja, a Fantala je posstao najjači tropski sustav u Indijskom ocanu.