30 mm kiše u Rijeci, 10 cm snijega u Delnicama / Početkom tjedna kraća pauza pa niz zimskih ciklona

Neke su to od brojki koje je sa sobom dnijela plitka ciklona koja je djelovala na vrijeme tijekom subote i nedjelje. Najviše kiše na Kvarneru palo je u Rabu, gdje je prema podatku DHMZ-a, u nedjelju u 7 sati izmjereno 32 mm. U Rijeci je palo 30, Kukuljanovu 29, Krku 27 mm, Bakru 17, a Malom Lošinju 11 mm kiše.

Najoborinskiji uz Kvarner, bio je i Gorski kotar gdje su izmjerene i najveće količine u milimetrima. Crni Lug 67 mm, Delnice 42 mm, a u Pargu 34 mm.

S premještanjem ciklone južnije došlo je do dotoka hladnijeg zraka pa je u drugom dijelu noći na nedjelju kiša prešla u susnježicu, a zatim i u snijeg u gorju pa je službeno u 7 sati, u Delnicama izmjereno 10 cm, Pargu 9 cm, a u Crnom Lugu 4 cm snijega.

Ciklona je mjestimice i ostatku Hrvatske donijela lokalno više oborine, pa je tako na Puntijarci izmjereno čak 18 cm snijega, Zavižanu 11, Otočcu 1, a što se oborine tiče situacija je sljedeća: Bednja 35, Zavižan 32, Ogulin i Senj 29, Koprivnica i Krapina 26, Slunj i Karlovac 25 mm.

Na Kvarneru je u noći na nedjelju jugo okrenulo na buru koja puše tijekom cijelog dana i stvara poteškoće u prometu, a tijekom nedjelje se proširila i na Dalmaciju.

Ponedjeljak će donijeti smirivanje vjetra, ali i pretežno sunčano vrijeme na Kvarneru te mogućnost umjerene naoblake u Gorskom kotaru. Bit će hladnije nego prethodnih dana. Za uutorak se u početku vidi dosta vedrine, ali do večernjih sati očekuje se naoblačenje s kišom, a u gorju i susnježicom što je uvod u kišovitu srijedu.
U srijedu prvo južina prije fronte, a zatim u noći na četvrtak pad temperatura i novi snijeg u gorju.

Prognostički modeli pomalo usuglašavaju scenarij u kojem bi nakon srijede uz manje pauze mogao uslijediti cijeli niz zimskih ciklona, ali o tome će se više znati isdućih dana.

Naslovna: Krasno polje, foto: Ivana Valjan