-8.7°C u Rijeci: 4. najniža temperatura u povijesti mjerenja / Snijeg u Dubrovniku

Ovaj 11. siječnja 2017. godine ostat će zabilježen u hrvatskom i našem vremeplovu, kao dan s vrlo hladnim jutrom, ali i dan u kojem je u Dubrovniku u 7h izmjereno 3 cm snijega, što je 3 cm manje od rekorda za siječanj te 5 manje od apsolutnog rekorda zabilježenog u veljači 1965. godine. Osim u Dubrovniku snijeg je padao ili pada i na nekim otocima južne Dalmacije te unutrašnjosti zemlje, a bilo ga je i u gorju.

Osim snijega na jugu Hrvatske, ovo je jutro Rijeci donijelo i 4. najnižu temperaturu od početka mjerenja – izmjereno je -8.7°C.
Samo za “dlaku”, dvije decimale, nije se dogodilo izjednačavanje s 28. prosinca 1996. godine kada je izmjereno -8.9°C, treća najniža temperatura od početka mjerenja na Kozali. Drugo mjesto pripada 8. siječnju 1985. godine s -11.4˘°C, a letvica hladnoće postavljena je vrlo visoko. Najhladniji dan od početka mjerenja u Rijeci je 10. veljače 1956. godine, a tada se živa u termometru spustila do brutalnih -12.8°C. Meteorološka mjerenja se u Rijeci vrše od 1948. godine.

I brojne automatske postaje na riječkom području zabilježile su svoje najniže temperature od početka djelovanja, među kojima i naša postaja na Pehlinu gdje je izmjereno -8.9°C

Rijeka je bilo daleko od svog apsolutnog minimuma jutros, ali se isto ne može reći za pulski aerodrom, gdje je izmjereno -9.7°C, kojem je nedostajalo 0.6°C za obaranje rekorda iz 1985. godine.Od ostalih minimuma izdvajamo -21°C na Zavižanu, -17°C u Pargu, -16°C u Velim Munama, -10°C u Zagrebu, u Senju i Šibeniku je izmjereno -8°C, Splitu -6°C, Dubrovniku -5°C, Rabu -4°C, a u Malom Lošinju -2°C.

Nakon hladnog jutra uslijedio je i hladan dan, ali ipak osjetno topliji nego je to bio prethodni. Vedro vrijeme dominira sjevernim Jadranom i većinom gorja, a tako će biti i do noći na četvrtak kada će stići naoblaka. Do tada će temperature i znatnije pasti, ali ne bi trebale biti tako niske kako su bile jutros.

Stiže promjena vremena o kojoj smo sve napisali OVDJE.