ANALIZA: Istok Europe i Turska u očekivanju snažnog polarnog prodora / Zašto ga neće biti i kod nas?

Rtavn421

Kod nas se već sve o nadolazećem zahladnjenju zna. S obzirom da ćemo se nalaziti pod utjecajem Skandinavske anticiklone, odnosno biti dio tog izraženog bloka, neke značajnije oborine, a niti dugotrajniju hladnoću ne možemo očekivati.

Jednostavno položaj Skandinavske anticiklone koja će omogućiti hladnije vrijeme, daleko je od idealnog za pravu, a posebno dugotrajniju zimu. Prvo zbog činjenice da se sa Sredozemlja do Skandinavije proteže anticiklonalni blok, a hladan zrak ne spušta se po sredini anticiklone, nego po njenom rubu, koji je istočnije od Hrvatske. Samim time i glavnina hladnoće spustit će se istočnije od Hrvatske. Osjetit ćemo pad temperatura, ali on neće biti ni približno izražen kao na istoku Europe i području Turske gdje će osim hladnoće pasti i obilniji snijeg.

Nama za zimsku situaciju treba anticiklonalni blok koji će biti zapadnije, a da mi po prednjoj strani tog bloka, dobivamo dotok hladnoće, hladan zrak potaknuo bi ciklonalnu aktivnost na Sredozemlju. Od ovog prodora ništa od toga, što se može vidjeti iz naslovne grafike modela GFS.