ANALIZA | Iz kasnog ljeta u kasnu jesen

Na sinoptičkoj karti Europe naši krajevi nalaze se pod utjecajem anticiklone koja se proteže od jugozapada prema sjeveroistoku Europe, dok istovremeno na zapadu i sjeverozapadu je područje s čestim nestabilnostima uzrokovanim jakom ciklonom nad Skandinavijom te sustavom nad Ujedinjenim Kraljevstvom.
Iznimka je jedino južno Sredozemlje na kojem će se kroz nekoliko sati formirati sustav tropskih karakteristika.

Postojeći trend vrlo brzo će se promijeniti, jer će doći do pucanja anticiklone, što će omogućiti spuštanje hladne zračne mase s Arktika, a što će se osjetiti već početkom sljedećeg tjedna. Slijede dva hladna prodora, jedan u subotu, a drugi u ponedjeljak zbog kojih će vremenski obrazac prijeći iz kasnog ljeta u kasnu jesen.

Petak, 21.9.2018.

Već u petak počet će promjena sinoptičke situacije nad Europom kad se sa sjeverozapada spusti hladna fronta iza koje će na Europu stizati osjetno hladniji zrak, što se može vidjeti i na karti temperature na oko 1500 metara, na sjeverozapadu i zapadu Europe.

Subota, 22.9.2018.

Fronta će donijeti pad temperatura i lokalno izraženije grmljavinske nestabilnosti našem području tijekom subote, o čemu smo ranije pisali, a ovako će biti temperatura po visini u subotu u poslijepodnevnim satima.

I pri tlu će osjetnije osvježiti također.

Nedjelja, 23.9.2018.

U nedjelju će se duboka fronta nad Atlantikom povući prema Arktiku, što će omogućiti ponovno jačanje grebena nad našim područjem, zbog kojeg će se vrijeme smiriti, a u jugozapadnoj struji će pritjecati ponovno topliji zrak. Ova se situacija može vidjeti na sljedećoj karti rasporeda sustava.

Ponedjeljak, 24.9.2018.

Međutim, zatopljenje će biti samo prolaznog karaktera, jer će u ponedjeljak ojačati greben na Atlantiku, zbog kojeg će se otvoriti direktno strujanje s Arktika prema jugu Europe, po istočnoj strani tog grebena.
Temperatura po visini u Europi u ponedjeljak, vidljiv je hladni prodor sa sjevera.

Zoom karte

Druga će fronta uspostaviti gotovo zimski obrazac vremena nad Europom, gdje će se direktno s Arktika spuštati hladan zrak pa postoje naznake da bi u drugoj polovici idućeg tjedna barem u višem gorju mogao pasti i prvi snijeg.

Prvi hladni prodor na ansambl izračunima još nije toliko vidljiv, ali zato se drugi itekako primijeti. Ansambl izračun za Rijeku, prikaz temperature i oborine.