ANALIZA | Sudden stratospheric warming (SSW) 2019., II dio

Nastavljamo s opisom sinoptičke situacije vezano uz SSW ove godine. Prvi tekst objavljen je u srijedu (SSW, I dio), gdje je pobliže objašnjeno što je naglo zatopljenje u stratosferi i koji faktori mogu utjecati.

Stanje polarnog vrtloga (PV) prije naglog zatopljenja u stratosferi (SSW)


Zbog čestih anticiklonalnih blokada ove jeseni, posebno za nas po geografskoj blizini, interesantan je skandinavski blok, odnosno formiranje anticiklone nad Skandinavijom, što je vjerojatno povezano s manjkom leda B-K regije (Barentsovo-Karsko more). PV je bio pod konstatnim napadima.

Naime, blokade u troposferi često mogu uzrokovati rast Rossbyjevih valova (broj 1, 2 ili 3) – koji se šire u stratosferu. Nakon toga mogu se dogoditi događaji propagacije (širenja) zagrijavanja prema nižim slojevima stratosfere – gdje se zagrijava i preokreće stratosferski zonski vjetar, o kojem se pisalo ranije. 

Kada se stratosferski zonski vjetrovi u kritičnim visinama okrenu od zapadnog na istočni smjer, može doći do “oštećenja” stratosferskog polarnog vrtloga, koji se može: podijeliti (split) ili premjestiti (displacement) dalje od pola.
Kada su stratosfera i troposfera povezani, obrnuti zonski vjetrovi često mogu dovesti do razvoja grebena visokih geografskih širina u troposferi (AO-), anticiklona na polu.

Na sljedećoj slici prikazane su amplitude geopotencijalnih visina valova 1 i 2 (wave 1 i wave 2)

slika
slika

Kao što se vidi maksimum Wave 1 (negdje se zove Pacifički val, jer dolazi sa te strane pretežno) bio je 20.12. Ne znači da je tako po cijelom stupcu, vidimo da se maksimalna visina na 100 mb dostiže tek kasnije. Ovo je primjer premještanja (displacement) PV-a.

slika

Sljedeća animacija pokazuje kako je tekao napad na PV u zadnjih nekoliko dana

slika


E sada dolazimo do stratosferskog zonalnog vjetra. Primat preuzima Wave 1, PV je oslabljen, vjerojatno će uslijediti dijeljenje (split), tako da prosjek zonalnih vjetrova na 60°i visini od 10 hPa više neće imati smjer zapad-istok, već smjer diktiraju valovi, suprotnog smjera kretanja od PV, pa dolazi do kolapsa stratosferskih zonalnih vjetrova. Na slici su prikazani da će poprimiti smjer istok-zapad. 

slika


Sa ovim je ispunjen uvjet za tzv. “Major SSW”, odnosno veliko naglo zatopljenje u stratosferi. Priča nije gotova i zanimljivosti tek predstoje. Za sada se ne zna sigurno kako će utjecati sve ovo na naše vrijeme.
U pozadini stupa novi saveznik u daljnjem slabljenju PV-a i vjerojatno dijeljenju. O tome više u narednom dijelu.