ANALIZA | Sudden stratospheric warming (SSW) 2019., III dio


SSW (III dio) – Priprema završnog udarca na PV


“U pozadini stupa novi saveznik u daljnjem slabljenju PV-a i vjerojatno dijeljenju. O tome u narednom dijelu.” – sa ovim je završen prethodni dio.   

O svim uzrocima nastanka SSW-a (naglog zatopljenja u stratosferi) i onog što djeluje na slabljenje PV-a napisano je puno znanstvenih radova, s različitim viđenjima na prioritetne uzroke slabljenja PV-a.

Jedno od novih istraživanja bavi se azijskim kontinentom i planinama na tom dijelu svijeta. Pokušat će se što jednostavnije objasniti kako te planine djeluje ne samo na stratosferu, već i na ostatak sjeverne hemisfere. 

slika

Važnu ulogu imaju mongolske planine i sam Mongolski plato. Radi se o velikim nadmorskim visinama. Na primjer, s jedne strane je Mongolski plato omeđen Altai planinama (Beluha, 4506 m). Mongolske planine imaju veći utjecaj na gornju troposfersku cirkulaciju zbog njihovog meridijanskog položaja. Prisutnost mongolskih planina slabi stratosferski mlaz za trećinu svoje snage i stvara 6 puta više događaja zagrijavanja, nego što bi bilo bez tih planina. Utjecaj mongolskih planina je otprilike dvostruko veći od utjecaja veće i šire Tibetanske visoravni i Himalaje. 

Planine su izvor planetarnih valova koji se propagiraju (šire) prema gore, u stratosferu. Planinski učinak na stratosferu uglavnom je zbog toga što planine mijenjaju put kojim se valovi šire prema stratosferi, kroz utjecaj koji planine imaju na cirkulaciju niže u atmosferi. 

Više na: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com … 18GL077098

Na sljedećim slikama vidi se kako planinski vijenci utječu na strujanje zraka, koje se onda prenosi i u stratosferu

slika
slika

Osim planina, snježni pokrivač je dobra podrška za stvaranje jakih anticiklona, koje onda, poboljšavaju efekte propagacije prema gornjim slojevima atmosfere, a samim time u prijenosu topline i zagrijavanju stratosfere. 

slika

Prošli dio završen je sa animacijom dislokacije PV-a. Sama dislokacija PV-a nije dovoljna za ekstremnije zimske prilike širom Euroazije, već dijeljenje samog vrtloga.
Vjerojatno, jedna od pomoći u dijeljenju vrtloga, a čemu će se sigurno baviti istraživanja, je tajming kada se Sibirski visoki (SH) tlak počne spuštati preko Mongolijskog platoa i Tibetanske regije, što može izazvati pojačanu propagaciju planetarnih valova prema stratosferi.
Spuštanje visokog tlaka preko ovih regija (u jednom trenutku iznosio je 1070 hPa) vidi se na sljedećoj slici. 

slika

Uz događanja na Pacifiku (MJO i ENSO faze) te događajima gore opisanim došlo je do produženja Pacifičkog jeta (pacifičke mlazne struje). Prema svemu sudeći, moguće je da to utječe na održavanje meandrirajućeg položaja jet streama (mlazne struje) preko istoka Sjeverne Amerike, Altantika i Europe.
Nastavljeno je održavanje grebena preko Atlantika, bitnog, jer učestvuje u dijeljenju vrtloga u obliku male amplitude Wave 2, koje se događa u prvim danima 2019. godine.
Na sljedećim slikama može se vidjeti kako se “produžava” Pacifički jet, a kasnije kako se jet stream uzdiže prema Sjevernom polu, sinhronizirano sa prodiranjem Wave2 preko donje i srednje stratosfere:

slika

Na slici ispod je crnom konturom označen jet stream, preko sjevernog Atlatnika, koji prodire bliže sjevernom polu:

slika

Na idućoj slici preneseno u troposferu, vidi se formirani greben preko Atlantika. Preko njegovog ruba s istočne strane spušta se hladni zrak s viših zemljopisnih širina.
Anticiklona (AC) previše je rasprostranjena nad kontinentom, pa mi nemamo puno koristi osim suhog zahladnjenja, za razliku od npr. Turske.

slika

Na sljedećim slikama vidi se dijeljenje PV-a na dva vrtloga ili dvije sestre vrtloga. Ovo može biti jako važan događaj za Euroaziju, pa tako i za naše krajeve. Puno toga će ovisiti od daljnjeg dešavanja i propagacije, širenje poremećaja, prema troposferi. O tome više idući put.

slika

Za kraj previđanje modela GFS za temperaturu u stratosferi 7. siječnja, gdje je vidljivo da bi se dogodilo zatopljenje nad Arktikom i Sibirom, zbog kojeg bi se omogućilo hladnom zraku spuštanje u niže zemljopisne širine, uz split polarnog vrtloga.
No, još je sve otvoreno, a zbivanja u stratosferi nastavit ćemo pratiti već u idućem tekstu.