Anticiklona unutrašnjosti donijela “umjetnu” zimu, a Jadranu “umjetno” proljeće / Hladnoća stiže idući tjedan

Anticiklona se proteže od Pireneja do grčkih otoka zahvaćajući i područje Hrvatske te susjednih zemalja. Iako ljeti anticiklonu posvuda obilježava stabilno i sunčano vrijeme, zimi to nije tako.

Na kontinentu je zimi često prisutna temperaturna inverzija koja je jedan od preduvjeta za nastanak magle. Hladan i vlažni zrak je teži pa se zadržava u nižim slojevima, a po visini bude prisutno zatopljenje i nastane magla. Detalje oko nastanka magle možete pročitati u ovom tekstu.

Upravo se vrijeme zbog te situacije dijelilo ovih dana na sunčano na Jadranu i u gorju, a u unutrašnjosti je stvorena i “umjetna” zima. Hladan zrak kad se zasiti vlagom za maglovitog vremena stvara oborinu, a to je bilo inje. Zato je ugođaj bio pravi zimski, bjeline nije nedostajalo.

Na Jadranu nije nedostajalo sunca, iako su kao i posvuda, jutra bila dosta hladna. Temperatura je u četvrtak rasla i do 15°C u poslijepodnevnim satima koliko je izmjereno u Dubrovniku, Komiži, Hvaru, Palagruži i Rabu. I na Zavižanu je poraslo do 8°C, dok unutrašnjost nije izlazila iz negativnih vrijednosti temperature.
Raspored naoblake i vedrine tijekom četvrtka najbolje se vidi na NASA-inoj satelitskoj snimci.

Niti danas, u petak, situacija u prvom dijelu dana nije bila nešto različitija, ali se zato u poslijepodnevnim satima na sve većem području u unutrašnjosti pojavljuje i sunce, iako je još uvijek na nekim mjestima (sjever zemlje) prisutna inverzija, odnosno magla.

Za to vrijeme sjeverni Jadran i gorje uživaju u većinom sunčanom vremenu, a gorje je toplije od mora što samo pokazuje koliko je snažna inverzija. U gorju se temperature kreću od 7 do 16°C, a na sjevernom Jadranu od 7 do 12°C. U Dalmaciji je od 7 do 16°C, a u unutrašnjosti zemlje od -2°C na lokacijama s maglom, do 14°C na predjelima iznad 1000 metara.

I tijekom subote će se zadržavati inverzna situacija pa će se mnogi krajevi unutrašnjosti i dalje družiti s maglom koja se može i dulje zadržati, iako ni sunce ne bi trebalo biti rijetkost u poslijepodnevnim satima. Na Jadranu i u gorju bit će većinom sunčano, iako posebno na otvorenom moru sjevernog Jadrana može biti magle.

Za nedjelju prognostički modeli vide i mogućnost za malo kiše na Jadranu, uz oblačnije vrijeme, ali i dalje neće doći do zamjetnije promjene sinoptičkog stanja. Ne, do ponedjeljka.

Početkom idućeg tjedna zbog premještanja hladne fronte istočnije od Hrvatske stići će hladan zrak, koji će osobito izražen biti tijekom utorka, a nakon toga će se nastaviti hladnije, ali suho vrijeme, jer će djelovati anticiklona koja će se protezati od Skandinavije prema nama.
Po njenoj istočnoj strani spuštat će se hladan zrak, a fronta će prolaziti itočnije, tako da se nekim oborinama ne treba nadati.
Hladnoću nećemo moći izbjeći, ali oborine većinom hoćemo.

Ovakva zimska situacija s većinom suhim vremenom potrajat će i do kraja drugog desetodnevlja prosinca. Dugoročno, u blagdanskoj dekadi situacija neće biti povoljna za neke zimske prizore, ali ne bi trebalo biti ni previše topline, iako će Atlantik biti nešto aktivniji.

No, idemo redom. Inverzija do kraja tjedna. U novom hladnoća, a za poslije ćemo već pisati.