Blanca ruši rekorde rane sezone na istočnom Pacifiku / Na vidiku je i nova tropska prijetnja

650x366_06081817_hd20

Unatoč svome slabljenju, Blanca nastavlja rušiti rekorde rane sezone uragana na istočnom Pacifiku, ponajprije u vidu obilnih oborina na području Baja Californije.

Intenzitetom tropske oluje Blanca je pogodila kopneno područje u blizini Puerto Cortesa, čime je zasjela na 1.mjesto po pitanju najranijeg susreta tropskog sustava s kopnom, izbacivši tropsku oluju Calvin (1993.) s trona.

Blanca je prošloga tjedna dva puta ojačala do 4. kategorije pri čemu je ušla u rang između samo četiri ranosezonska uragana takvih svojstava zabilježenih od 1971. godine.
Zbog prelaska preko hladnije vodene površine i susreta s kopnom, Blanca je oslabila do razine tropske depresije s maksimalnim brzinama vjetra od 45 km/h te tlakom u središtu od 1005 hPa.

Prikaz područja kojima će oslabljena Blanca u narednim danima donijeti obilnu kišu i grmljavinske oluje; Izvor: Accuweather.com

Unatoč svojem slabljenju, Blanca je nastavila prijetiti središnjem dijelu Baja Californije s obilnim količinama oborina (75 do 150 mm). Meteorolozi najavljuju i mogućnost poplava lokalnog karaktera.

Kako istočnopacifičko područje ne misli “mirovati” do daljnjega ukazuju i podatci o novoj tropskoj prijetnji.

Južna meksička obala na potezu od Acapulca do Tapachule već ovoga bi se tjedna mogla naći na udaru tropske depresije koja je za sada još u stadiju razvoja.
Meteorolozi najavljuju da bi se sustav mogao brzo razviti zbog specifične zakrivljenosti obale na tom području.
Ukoliko dođe do stadija tropske oluje, sustav će biti nazvan imenom Carlos.

Naslovna: Prikaz područja na kojemu se očekuje nastanak nove tropske depresije te dijela obale kojeg bi sustav mogao ugroziti; Izvor: Accuweather.com