Bliski istok i sjever Afrike ponovno se suočavaju s nesnosnim vrućinama

650x366_05271730_hd27

Osim istoka europskog kontinenta, s visokim temperaturama ovoga tjedna bori se i područje sjeverne Afrike te Bliskog istoka.

Polje povišenog tlaka zraka smjestilo se nad navedenim područjem i okruženo je sustavima niskog tlaka sa sjeverozapada i jugoistoka, čime je nadasve osigurano dulje zadržavanje nesnosnih vrućina.

Prije dva tjedna istaknuto područje već se suočavalo s nenadanom svibanjskom toplinom, a ovoga puta ona će još više doći do izražaja.

Uz vrućinu i klasični izostanak oborina zbog povišenog tlaka, dodatan problem su i pješčani nanosi u pustinjskim i polupustinjskim predjelima.
Jak vjetar jugozapadnog smjera, s udarima preko 65 km/h, raznositi će sitne čestice pijeska i prašine diljem Arapskog poluotoka i područja istočnog Sahela te smanjivati vidljivost na svega 150 m.

Sjever Afrike, karakteristično sagledan preko primjera Egipta, umjesto sezonskih maksimuma od 33°C, nerijetko mjeri i preko 40°C.
Cairo je tijekom 27. svibnja, izmjerio čak 45°C, što je najviša temperatura izmjerena u tom gradu još od 2010. godine.
Zemlje usko vezane uz Mediteran, poput Sirije, Libanona i Izraela također će osjećati utjecaj toplinskog vala te mjeriti temperature u rasponu od 38°C do 43°C.

Tijekom druge polovice tjedna, zrak suprotnih fizikalnih svojstava zamijenit će dosadašnji te djelomično olakšati problem regije.
U petak i subotu očekuju se i kraće nestabilnosti u obliku grmljavinskih oluja koje su ogranak nestabilnog zraka koji se spušta sa jugoistoka Europe.
Zahvaljujući tim uvjetima, kratkotrajno osvježenje osjetit će sjever Egipta te zemlje mediteranskog pojasa Afrike i Azije.

Zbog velikih vrućina i čestične onečišćenosti zraka, već uobičajeno, vlasti i nadležne liječničke službe građanima savjetuju izbjegavanje dugotrajnog boravka na otvorenom te unošenje dovoljnih količine pitke vode.

Naslovna: Prikaz područja Bliskog istoka i sjevera Afrike koji je na trenutnom udaru visokih temperatura; Izvor: Acccuweather.com