Brutalna suša u Indiji i dalje odnosi ljudske živote, monsunske kiše na vidiku?

Hot weather
Više od 300 smrtnih slučajeva zabilježeno je diljem Indije, koje uzrokuju izrazito visoke temperature i suša.

U 2015. godini od toplinskog vala život je izgubilo više od 2.500 ljudi.

Postoje ohrabrujuće prognoze što se tiče monsunskih kiša, koje bi mogle biti obilnije od prosjeka, ali prije njihovog dolaska će se i dalje milijuni stanovnika boriti sa vrućinom.

Travanj je bio iznimno vruć u cijeloj regiji. U istočnom i središnjem dijelu grada Titlagarh, 24. travnja. izmjerena je rekordno visoka temperatura od 48.5 °C. Najviša ikada izmjerena temperatura u Titlagarhu iznosi 50.1 °C, izmjerena 3. lipnja 2003. godine.

Početkom svibnja u najmanje dvanaest lokacija u Indiji izjednačeni su ili oboreni temperaturni rekordi za mjesec svibanj.


Na karti iznad prikazano je odstupanje temperature kopnenih površina od prosjeka preko južne i jugoistočne Azije za travanj 2016. godine. Neka mjesta u Kambodži su u prosjeku i za 12 °C iznad normale za mjesec travanj.

El Niño, koji je sada na svome kraju postavlja povoljne uvjete za natprosječnu količinu kiše tijekom sezone monsuna. Iz meteorološkog odjela u Indiji ističu kako 71% monsunskih sezona, koje slijede nakon El Niña proizvedu količinu kiše višu od prosjeka.

Neki dijelovi južne i istočne Indije od 1. ožujka do 3. svibnja u prosjeku dobiju od 20 do 50 mm kiše ( prikazano u sličici u sredini), ove godine je zabilježena mala ili nemjerljiva količina kiše (sličica prva lijevo).

Naslovna foto: Ramesh Sharma/India Today Group/Getty Images.