Burovito i snježno jutro | Brojni problemi u cestovnom i pomorskom prometu

Senj, Lucijan Španić 

Već neko vrijeme najavljivani prodor hladnog zraka, uz obvezne prateće elemente – snijeg i buru, konačno se i ostvario pa tako ovog jutra imamo hladno vrijeme, uz jaku do olujnu buru te slab do umjeren snijeg u Gorskom kotaru i Lici. Slabog (lepršanja) snijega ima i u riječkom zaleđu te podno Velebita.

U 7 sati, prema službenim podacima DHMZ-a, najhladnije je na Zavižanu s -9 °C, slijede Delnice i Parg s -4 °C, Crni Lug -3 °C, Gospić i Otočac -2 °C, Pazin 1 °C, Senj 2 °C, Rijeka 4 °C, Krk 5 °C, Crikvenica 6 °C te Mali Lošinj i Rab 7 °C.

Najviše snijega trenutno ima u Lici, i to na Zavižanu 25 cm, u Gospiću 21 cm, na Plitvičkim jezerima 19 cm te u Otočcu 12 cm. Što se tiče postaja u Gorskom kotaru, Parg mjeri 11 cm, Crni Lug 10 cm, a Delnice 9 cm.

Zbog jake i olujne bure, te snijega i poledice, brojni su problemi u cestovnom i pomorskom prometu. Za detaljno izvješće posjetite web stranicu HAK-a, a evo nekih od ograničenja:

Od 06:30 sati zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice.

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a na dionicama Bakar-Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je još za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Od 5:30 sati jutros zimski su uvjeti na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Bosiljevo i Kikovica. Promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom te ostala vozila bez propisane zimske opreme.

Za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom trenutačno nema otvorenih cesta iz unutrašnjosti prema Rijeci i obratno.

Danas nas očekuje pretežno oblačno vrijeme uz snijeg u gorju, a uz obalu može biti mjestimice slabih oborina. Puhat će i dalje jaka do olujna bura. Hladno.