Ciklona “bez ciklone”, pale vrlo male količine kiše

201410021015.D2Z

Sredozemni poremećaj koji je sredinom dana u srijedu bio nad Korzikom, 24h poslije nalazi se nad južnom Italijom. Zbog tog pomicanja i razlike u tlaku, na području sjevernog i dijela srednjeg Jadrana ojačala je bura.

HAK 13:00

Zbog jake bure na dionici Jadranske magistrale (D8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Novog Vinodolskog do Senja i za dostavna te vozila s natkrivenim teretnim prostorom (II.skupina). Ukinuta je zabrana za I. skupinu vozila na dionici D8 između Bakra i Novog Vinodolskog
Jak vjetar usporava promet na dijelu dionice A1, između južnog ulaza u tunel Sv. Rok i vijadukta Božići te na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić.

Ciklona je to koju baš po ničemu nećemo pamtiti. Osim naoblake i bure, nigdje u Hrvatskoj, bar do 8h ujutro nije pala veća količina kiše. Dovoljno je reći da je najkišovitiji bio Zavižan s 8 mm oborine.

U PGŽ situacija je još mizernija. “Najkišovitiji” su bili Crni Lug, Krk i Rab s 1 mm, dok je u Malom Lošinju i Pargu kiše bilo u tragovima. I u Rijeci je povremeno pala koja kap kiše, ali nedovoljno čak da bi se bilježila pozitivna 0 u mm.

Osim što nije bilo kiše, nema ni promjena u temperaturi. U 13h u unutrašnjosti je pretežno oblačno, a temperatura se kreće od 10°C u najvišim predjelima do 19°C u Slavoniji. U Gorskom kotaru i Lici 7 do 16°C također uz oblake, dok je na Jadranu, sjeverni u rasponu od 16°C na najvišim predjelima otoka Krka do 24°C u Istri do koje je već stiglo razvedravanje. Na kraju ostaje nam i oblačnu Dalmaciju, gdje se temperature kreću od 8°C na Biokovu do 23°C u unutrašnjosti.

Idući dani Hrvatskoj nose dosta šareno vrijeme.

Najviše sunca mogu očekivati stanovnici sjevernog Jadrana jer će biti najudaljeniji od djelovanja visinske ciklone koja se trenutno nalazi nad Rumunjskom, koja će idućih dana djelovati na vrijeme u unutrašnjosti Hrvatske, a koja može čak i Dalmaciji donijeti malo kiše.

Zbog djelovanja te ciklone, najviše kiše dobit će još tijekom petka unutrašnjost Hrvatske, a zatim će se tijekom subote te oborine koncentrirati na područje Gorskog kotara i Like, ali će i tamo biti slabog intenziteta.

Gledano na nivou Hrvatske, nedjelja bi trebala biti najsunčaniji dan u nizu, jer su već u novom tjednu izgledne i nove oborine, akad se situacija malo raščisti, jer je dosta razilaženja modela, o tome ćemo reći i nešto konkretnije.

Za kraj, još jednom ponavljamo. Do kraja tjedna Kvarneru više sunca uz buru, Gorskom kotaru više oblaka uz mogućnost povremene kiše, ali od nedjelje stabilnije. Temperature u okviru prosjeka za doba godine.