Ciklona dovodi do novih poplava: Izlila se Dobra kod Ogulina / Saznajte do kada će biti nestabilno!

legnyomaskep2

Na vrijeme i tijekom četvrtka, ali i petka i dalje djeluju ostaci uragana Gonzalo, koji je osim obilnih oborina, snijega u gorju, vjetra i nevremena, donio Hrvatskoj i jedan rekord. 23. listopada na postaji Zagreb Maksimir, u 8h ujutro izmjereno je novih 9.2 mm oborine, a s tim podatkom navedena je postaja došla do ukupne količine oborine u ovoj godini od 1124.9 mm, što se nije dogodilo otkako se vrše mjerenja.

Osim na zagrebačkom području ovih dana obilnih oborina bilo je i drugdje u unutrašnjosti. Jutros u 8h, u Slunju izmjereno je 77 mm kiše, a u Karlovcu 71 mm. Ponovno su se rijeke izlile iz korita i počele plaviti kuće, podrume, dvorišta. U dijelu Mostanja uz Mrežnicu i u Belajskim Poljicima počela je evakuacija.
Kupa kod Karlovca raste 10 cm na sat, a rijeka Dobra već je poplavila dio Ogulina.

I tijekom petka u unutrašnjosti ima kiše, povremeno i umjerene, iako ciklona broji svoje posljednje sate. Vidimo je i na sljedećoj slici, kako je pozicionirana na jugu, što znači da će bura ponovno jačati.

Povremenih oborina ima i u jugoistočnom dijelu Kvarnera, kao i u Gorskom kotaru, a upravo je u gorju tijekom četvrtka zbog djelovanja vlažnog zraka po visini lokalno palo i blizu 60 mm oborine. Na riječkom području kiša je padala povremeno i slabo gotovo cijeli dan, a palo je manje od 10 mm kiše.
Bio je dojam prave svježine zbog niskih temperatura i oborina, a na Platku je palo i 10-ak cm snijega.

A što nas očekuje za vikend i u novom tjednu?

Od subote na Kvarneru sunčanije, ne odveć i toplo. Jutra će biti hladna ili svježa, a danju dosta vjetrovito i temperature oko 15°C.
U Gorskom kotaru sunca će biti manje do kraja tjedna zbog i dalje mogućnosti za vrlo slabe oborine. U novom tjednu zbog jačanja anticiklone sunca će i u gorju biti sve više. Zadržat će se hladno vrijeme, ujutro nerijetko i ispod nule, a danju manje od 10°C.

Za novonastalu situaciju bit će zaslužna jaka anticiklona na sjeveroistoku Europe bogata hladnim zrakom, koji će u sjeveroistočnoj struji do nas donositi hladan zrak. Zbog toga će biti i dosta vjetrovito pa će i osjet ugodnosti biti niži.

Rtavn961

Spomenuta bi sinoptička situacija mogla potrajati i cijeli idući tjedan, uz tu razliku da bi u idućem tjednu primat mogla preuzeti Azorska anticiklona zbog koje bi počeo dotjecati topliji zrak.

Kako god bilo, snijega više nema na vidiku.

izgledi