Ciklona podbacila: Kiše palo manje od očekivanog / PGŽ najhladnija u Hrvatskoj

11205000_955015441196083_7075716317216603814_n

U današnje doba visoke tehnologije i superračunala dobro je da se ponekad dogode ovakve stvari, da vidimo kako i dalje nismo u stanju kontrolirati prirodu i da je to na našu sreću još uvijek nemoguće.
Toj konstataciji ide u prilog i ova trenutna promjena vremena, koja je značajno oborinski podbacila za PGŽ.

Ciklona je lokalno u PGŽ od ponedjeljka u večernjim satima do utorka poslijepodne trebala donijeti i preko 50 mm kiše. To se posebno odnosilo na riječko područje, istočno priobalje i zapadni dio Gorskog kotara.

Međutim, brojke su neumoljive. Prema podacima “Pljusak” mreže automatskh postaja, od ponoći do 17h Poljane su dobile 21 mm kiše, Rijeka (Pehlin) 19 mm, Kostrena 18 mm, Brešca i Hreljin 16 mm, Cernik i Kosi 15 mm itd.

Treba isto tako reći da je utorak jako popravio dojam od ponedjeljka, kada je zabilježeno vrlo malo kiše na riječkom području i to od prolaznih oborina sredinom dana. Tijekom utorka od jutarnjih sati sve je izgledalo prilično konkretnije te se i promašaj relevantnih modela ipak ublažio, ako gledamo ukupni dojam.

Ono što modeli nisu promašili je pad temperature zraka koja je na većem dijelu županije bila niža od ostatka Hrvatske. Tako su u 14h, najtopliji bili Mali Lošinj i Rab sa samo 15°C, u Rijeci i Opatiji izmjereno je 14°C, Crnom Lugu i Delnicama 11°C, a najhladniji je bio Parg sa 9°C.
U isto vrijeme u Osijeku i Vukovaru izmjereno je 23°C.

Oborine su najintenzivnije bile u sjevernoj Dalmaciji. Tijekom utorka u Starigradu Paklenica palo je 35 mm kiše, a na splitskom području oko 30 mm kiše. Nešto kiše palo je i unutrašnjosti, ali nemjerljivo u usporedbi s Dalmacijom.

Ciklona koja je zaslužna za ovakvo stanje odmiče dalje, a već u srijedu na prostoru PGŽ očekujemo više sunca i nešto toplije vrijeme, iako će biti bure na Kvarneru, sjeveroistočnjaka u Gorskom kotaru.

Ni to neće potrajati, jer u četvrtak stižu nove oborine navečer kao uvertira za kišni petak i subotu, što znači da će mnogima produženi vikend i planovi za roštiljaanja i boravak u prirodi biti pokvareni. No, što je tu je.
Možda je i bolje da proljeće bude ovakvo, a da napokon vidimo kako izgleda ljeto, jer to prošle godine nismo bili u prilici osjetiti.

Za kraj samo naznaka da prognostički modeli vide osjetno toplije vrijeme nakon 5. svibnja, ali naravno, još je termin predaleko da bi ga se ozbiljnije shvaćalo. Jedino vam preporučujemo da pratite našu aktivnost ili ovdje na Portalu ili putem naše facebook stranice i sve ćete saznati na vrijeme, uz veliki uvjet da prognostički modeli budu bar približno točni.