Do kraja ožujka stabilno i ugodno toplo vrijeme

Denis Hren photography

U naredna tri dana nastavit će se stabilno vrijeme, čak štoviše vrijeme koje će donijeti i nešto više temperature zraka.

Razlog je tomu položaj prostrane anticiklone koja se proširila po čitavoj Europi. S centrom malo sjevernije od nas odbija i drži ciklone podalje, a nama zadržava smjer kretanja vjetra s istoka. Sa svojim slabljenjem i pomicanjem prema jugoistoku, naše će se područje naći u toplom sektoru te anticiklone pa će naredni dani obilježiti stabilno i prosječno (ugodno) toplo vrijeme za doba godine.

U petak će prevladavati vedro vrijeme, slabe i umjerene bure još može biti u prvom dijelu dana, a zatim slijedi njezino slabljenje. Lagano će zatopliti, a dojam topline pojačavat će sunčano vrijeme, temperatura će se penjati lokalno i do 20 °C, u Gorskom kotaru do 10 °C , dok se po noći temperatura neće spuštati do minusa, barem ne na većem dijelu Kvarnera i riječkog zaleđa, ali se zato slabi minusi i mraz mogu očekivati u Gorskom kotaru.

Subota će donijeti uglavnom vedro i još stupanj dva toplije vrijeme, slabe bure može biti samo na senjskom području. Neki modeli predviđaju stvaranje morske magle uz obalu Istre te po jugozapadnim otocima Kvarnera, premda je takvu pojavu teško prognozirati, ipak ima šanse i za takav scenarij.

Nedjelju će popratiti stabilno i vedro te još toplije vrijeme, lokalno i iznad 23 °C, a vjetra gotovo i neće biti.

Sve nam češće dolaze prodori toplijeg zraka što nam zasigurno govori da dolazi onaj topliji dio godine, no i dalje ima šanse da hladan zrak zaluta do naših krajeva stoga se ne treba previše opustiti u toplini koja nam slijedi te svakako iskoristiti ovaj vikend za rad na otvorenom jer već sljedeći tjedan dolazi nova promjena vremena.