Do kraja stoljeća globalno zatopljenje otopit će većinu leda današnjih Alpa

Do kraja stoljeća globalno zatopljenje otopit će većinu leda koji oblikuje izgled i ekosistem današnjih Alpa, predviđaju švicarski znanstvenici.


Ako svijet i uspije ispuniti zadani cilj o ograničenju globalnog zagrijavanja na manje od 2 °C u odnosu na predindustrijsku razinu, dvije trećine ledenjaka u europskom planinskom lancu nestat će do 2100., priopćili su glaciolozi sa sveučilišta ETH u Zürichu (Švicarski federalni institut za tehnologiju i Sveučilište tehnologije, znanosti i menadžmenta).

Ako se klimatske promjene ne stave pod kontrolu te ako emisije plinova koji stvaraju učinak staklenika nastave rasti, “Alpe će uglavnom biti bez leda do 2100. godine i samo će izolirane ‘krpice’ leda ostati na vrhovima”, rekao je koautor studije Matthias Huss.

Nestanak polovine leda

Studija predstavljena na sastanku Europske geoznanstvene unije u Beču temelji se na računalnom modelu u kojem se prate kretanja leda i proces otapanja.

Znanstvenici su nadalje upozorili da će polovina današnjeg leda na alpskim vrhovima nestati do 2050. godine u svakom slučaju i bez obzira na to uspije li čovječanstvo ili ne ograničiti emisije plinova koje utječu na globalno zatopljenje.


Globalni rast temperatura postat će izraženiji u drugoj polovici stoljeća, kažu znanstvenici.

“Učinak smanjenja ledenjaka na Alpe je golem jer su ledenjaci važan dio ekosustava tog područja, krajobraza i gospodarstva”, navodi se u izjavi Europske geoznanstvene unije.
Ledenjaci privlače turiste, ali nadasve je važno to što su oni izvor vode za biljni i životinjski svijet, za poljoprivredu i hidroelektrane. (HINA)

Alpe, Milan Krznarić Photography

Josip Filipović

Rođen 08.08.1982., u Gospiću. Osnovnu te Srednju ekonomsku školu završio u Otočcu, studirao u Rijeci, usavršavao se u inozemstvu. Radi u znanosti.