Do kraja tjedna očekuje nas ugodna proljetna toplina | Na Uskrs mirno i iznadprosječno toplo vrijeme

Dalibor Prodo Prodanić

Od početka ovog tjedna ušli smo u period stabilnih vremenskih prilika, koje će se vrlo vjerojatno zadržati do samog kraja ovog Velikog tjedna. Razlog tome je što se nalazimo pod utjecajem prostrane anticiklone smještene oko Danske, koja svojim djelovanjem uzrokuje sjeveroistočno visinsko strujanje koje dolazi s kopna pa nije ni obogaćeno s puno vlage, a u isto vrijeme se nalazimo u toplom sektoru anticiklone. Takva kombinacija i situacija našem području osigurava vedro i toplo vrijeme uz manje značajni vjetar.

Sinoptička situacija nad Europom

Četvrtak će obilježiti uglavnom vedro vrijeme, nešto naoblake može biti u Gorskom kotaru te zaleđu Rijeke, gdje se može pojaviti i pokoja zalutala kap kiše. Vjetar će do navečer oslabjeti, a temperature zraka će se kretati ujutro od 3 °C do 8 °C, u Gorskom kotaru oko 0°C (u višim predjelima moguć je i slab mraz), dok će tijekom dana uz obalu prevladavati ugodno toplo, između 17 °C i 22 °C, u Gorskom kotru oko 10°C.

Petak će biti još topliji i stabilniji . Prevladavat će vedro vrijeme uz nešto prolazne naoblake, a vjetar će postići maksimum ujutro, a zatim će do kraja dana postepeno oslabjeti. Jutarnja i dnevna temperatura stupanj dva viša od četvrtka, na Kvarneru od 18 °C do 24 °C, a u Gorskom kotaru oko 15°C.

Subota će donijeti vrijeme slično petku, vjetar će dominirati tijekom dana uglavnom slab i umjeren . Temperature zraka još malo više, ujutro od 5 °C do 10 °C, u Gorskom kotaru 1 °C do 5 °C, dok će se tijekom dana lokalno iz obalu mjeriti i prve 25-ice!

Na Uskrs i dalje stabilne vremenske prilike, tijekom dana uz nešto visinske naoblake. Vjetar će tijekom dana okrenuti na slab južnih smjerova. Temperature zraka će se zadržati oko ili stupanj dva niže nego tijekom subote.

Dakle pred nama je razdoblje stabilnog, toplog i vedrog vremena. Od sljedećeg tjedna postoje mogućnosti za nova kratkotrajna pogoršanja, no o tome više u idućoj najavi. Rimeteo ekipa želi vam radostan Uskrs!