Erumpirao indonezijski vulkan Agung

Agung, bookmundi.com

Vulkan Agung na indonezijskome turističkom otoku Baliju erumpirao je jutros, izbacivši pepeo 2 kilometra u visinu, izjavili su dužnosnici.


Zasad podataka o žrtvama nema, no i dalje ostaje na snazi upozorenje trećeg stupnja od moguća četiri. Vlasti upozoravaju građane da poštuju zone sigurnosti u krugu od 4 kilometra.

Dva vulkana na otoku Javi nastavljaju erumpirati. Još je na snazi stanje pripravnosti zbog vulkana Broma na istočnoj Javi i Merapija u Yogykarti.

– Ovo je normalna situacija i nema razloga za paniku. Ne smije se ulaziti u opasnu zonu. Nemojte pokušavati doći bliže krateru kako biste snimili vulkan, upozorio je glasnogovornik nacionalne agencije za pomoć pri katastrofama Sutopo Nugroho.

Nekoliko stranih planinara ignoriralo je upozorenja i pokušavali su se popeti na planinu Agung. Spasioci su morali pretražiti planinsko područje kako bi ih evakuirali.

Posljednja velika erupcija Agunga bila je 1963. Tad je poginulo više od tisuću ljudi i uništeno je nekoliko sela na njegovim obroncima. (HRT)