Fronta u PGŽ: Malo kiše, raskoš boja i meteorološki tsunami u Malom Lošinju

Nestabilniji utorak kulminirao je prolaskom frontalnog poremećaja preko PGŽ u večernjim satima. Prvo je na otvorenom moru sjevernog Jadrana došlo do bolje organizacije cijelog sustava, a zatim se isti brzo premještao preko Istre na Kvarner donoseći pljuskove uz pojavu grmljavine.

Oborine nisu bile obilne, prema službenim podacima vrlo izjednačene na cijelom području, ali ne više od 5.4 mm, koliko je izmjereno u Rabu. S frontom je i temperatura pala za nekoliko stupnjeva te je kasno navečer u Rijeci bilo i ispod 20°C.
Fronta je prilikom svog prolaska ostavila prostor i za malo sunca, zbog čega je na nebu nastao cijeli spektar boja.

No, u Malom Lošinju prouzročila je i takozvani meteorološki tsunami. To je nagla promjena razine mora, uvjetovana prolaskm olujnog oblaka u blizini, zbog čega tlak prvo naglo pada, zatim raste, a što uzrokuje porast, a zatim i pad razine mora.
Zbog te rijetke pojave riva u Malom Lošinju ispred fronte je bila u potpunosti poplavljena, kao što se može vidjeti i na naslovnoj fotografiji.

U PGŽ je fronta prošla bez većih problema, ali u ostatku Hrvatske, a posebno u Varaždinskoj županiji bilo je i jačih grmljavinskih nevremena praćenih tučom veličine oraha. U Bednji je palo 25 mm, Krapini 15 mm, Varaždinu 11 mm kiše.

Na pulskom, riječkom i zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe sinoć, 11. srpnja s početkom u 19.38 sati do zaključno 22.30 sati dojavljene su brojne pomorske nezgode manjeg i srednjeg intenziteta uzrokovane jakim nevremenom na moru, bez značajnijih oštećenja plovila, bez ozlijeđenih i bez onečišćenja mora, zbog čega su službenici MRCC Rijeka u najvećem broju slučajeva prema pozicijama nezgoda angažirali tvrtke za pružanje usluga komercijalnog spašavanja plovila i osoba na moru, piše Novi list.

Vrijeme se po prolasku fronte brzo smirilo pa srijeda protječe u znaku sunčanog vremena, ali s nižim temperaturama. Ujutro se temperatura i u Rijeci spustil ispod 20°C.
Tijekom poslijepodneva vrlo rijetko na području Učke ima pljuskova, a temperature su osjetno niže, rijetko idu preko 30°C. U četvrtak će zapuhati umjerena do jaka bura pa će i temperatura mora pasti. Ovih dana mjerilo se i do 28°C, a danas 27°C na većini mjernih postaja na Kvarneru.

Nestabilno vrijeme uz mogućnost pljuskova nastavit će se do nedjelje, a zatim će doći do stabilizacije uz postupno zatopljenje.

Naslovna: Meteorološki tsunami u Malom Lošinju, foto: Vilson Berisha

Jadranovo, Denis Flego

Rijeka, Hrvoje Maurinaz

Križišće, Lino Lončarić

Opatija, Oleg Voronin

Rijeka, Rudolf Deković