Idući dani donose nam stabilno te ugodno toplo vrijeme

Josip Filipović, Rijeka

Nalazimo se u polju povišenog tlaka zraka, koje dominira gotovo cijelom Europom, no i ovoj anticikloni bliži se kraj, odnosno premještanje nad sjeverozapad Afrike te Atlantski ocean. Trenutno se s obje strane te anticiklone nalaze dva ciklonalna sustava od kojih će se onaj s Atlantika premjestiti do sjevera Norveške, a zatim spustiti po istočnoj strani grebena anticiklone te ju pogurati na zapad Europe. Zbog toga će biti omogućeno spuštanje nešto hladnijeg zraka između ta dva sustava prema nižim krajevima, a ˝rep˝ te hladne fronte okrznut će i Alpe pa će potencirati slab razvoj ciklone u Genovi, no ona će utjecati na vrijeme tek od petka pa ćemo o tome detaljnije pisati u sljedećoj kolumni.

Danas prema kraju dana vjetar će slabjeti, kako se i tlak bude smanjivao, no i dalje će biti prisutan tijekom utorka i srijede. Hladni sektor anticiklone koji je prevladavao za vikend povukao se u niže krajeve pa ćemo se od utorka naći u njegovoj toploj strani kada se temperature zraka tijekom dana mogu penjati i iznad 15 °C, dok će se tijekom noći spuštati na oko 5 °C, a u Gorskom kotaru uz slabe minuse.

U srijedu će zbog približavanja anticiklonalnog centra našim krajevima, ponovo zapuhati bura i sjeverac koji će krajem dana oslabjeti, a zatim slijedi okretanje vjetra na zapadne smjerove, no slabim intenzitetom stoga će četvrtak biti vremenski miran dan. Naoblake još može biti tijekom utorka i to ponajprije visinske dok se od srijede očekuje sunčano vrijeme.

Ukratko, slijede nam još tri dana stabilnog vremena pod utjecajem anticiklone, a zatim od petka kreće razvoj novih ciklona koje će napokon doći i nad Europu.