Iznadprosječna toplina na početku ožujka | Zimsku odjeću još nemojte spremiti

Zoran Stegnjaić Photography

Srijeda nam je uz iznadprosječnu toplinu donijela i dosta sunčanih sati uz obalu, a u gorju povremeno i mjestimice ima umjerene naoblake. U jutarnjim satima mjestimice je bilo i magle ili sumaglice.

Prema sinoptičkoj karti, poprilično je vjetrovito zapadnije od naših krajeva, i to zbog velike razlike u tlaku zraka između ciklone na sjeveru te anticiklone na jugu Europe. Naši krajevi se trenutno nalaze u polju izjednačenog i malo povišenog tlaka zraka.

Vjetrovitije će biti i u našim krajevima, već od danas poslijepodne kada će zapuhati jugo na Jadranu, te jugozapadnjak u unutrašnjosti. Osobito vjetrovito će biti tijekom četvrtka i petka, a u petak u unutrašnjosti Hrvatske postoji i mogućnost mjestimičnog olujnog nevremena i tuče, kojeg je već i bilo na zagrebačkom području prije nekoliko dana.

Prema službenim podacima DHMZ-a u 13 sati, najtoplije je u Rabu sa 17 °C, slijede ga Bakar, Mali Lošinj, Otočac i Senj sa 16 °C, Krk, Pazin i Rijeka 15 °C, Gospić 14 °C, Delnice 11 °C te Crni Lug i Parg 10 °C.

Iznadprosječnom toplinom te promjenjivim tipom vremena završit ćemo prvu dekadu ožujka, dok u drugoj dekadi izgledan je pad temperatura zraka te snijeg u gorju. O tome detaljnije idućih dana.