Izvanredno stanje u Kosinjskoj dolini i na području Jasenovca | Vodostaj Une ponovno raste

U poplavljenoj Kosinjskoj dolini proglašeno je izvanredno stanje, vrhunac vodenog vala tek se očekuje. Voda je prodrla u neke objekte, stanovnicima je isključena struja. Ceste su poplavljene pa oko 500 ljudi na tom području ovisi o čamcima. Na terenu su sve interventne službe.

Iako je stanje teško, u Hrvatskim vodama nadaju se da se neće ponoviti 2010. kada je razina vode na tom području dosegnula točku od 910 cm i poplavila 150 kuća. Timovi Crvenog križa na području Kosinja već danima dežuraju te pomažu ugroženim stanovnicima u dizanju namještaja i zbrinjavanju stoke.

Od tri zaselka s 20 kuća dva su bez struje. Isključena je u Gornjem Kosinju i Kosinjskom Bakovcu jer su neke žice pod vodom ili pola metra od nje.

Izvanredne mjere obrane od poplava na snazi su i na području Jasenovca. Vodostaj Save i dalje raste, a zbog kiše prijeti opasnost od izlijevanja. Vrhunac vodenog vala očekuje se u utorak.

Najavljena je nova kiša pa prijeti opasnost od izlijevanja rijeka. Najteže je u mjestu Trebež. Za stanovnike koji već danima rade na postavljanju zečjih nasipa bila je ovo još jedna besana noć. Svi još pamte 2014. kada su kuće jedva spašene.

Pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskih voda proteklih su dana dizanjem nasipa spašavali naseljene kuće u tome mjestu. Na tom je području i dosta stoke. Iz Hrvatskih voda izvještavaju da vodostaj Save i dalje raste te da traju intenzivne pripreme za vodeni val.

Vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici jučer poslijepodne počeo je rasti pa su ponovno na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. S obzirom na to da nema nasipa, prijeti opasnost da voda uđe u kuće.

Opasnost prijeti i od klizišta. Nakon što je u Hrvatskoj Kostajnici uništeno ili teško oštećeno 13 kuća zbog klizanja terena, postoji strah od novih klizišta.

Proteklih dana radilo se na sanaciji terena te čišćenju ulica i kuća nakon odrona, klizanja terena i poplava. Također, građanima su mjerodavne službe uputile upozorenje da voda iz slavina još nije za piće.

Naslovna:  Robert Anic/Pixsell // Tekst: HRT