Jak do olujan vjetar stvara poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu!

Nel Pavletić/Pixsell@Krčki most

Nel Pavletić/Pixsell@Krčki most

Sa spuštanjem hladne fronte sa sjevera Europe u tren smo iznadprosječne temperature zamijenili onima u granicama prosjeka, a uskoro i ispod prosjeka.

Fronta je sa sobom donijela osim hladnoće i nešto vlage pa je u ponedjeljak ujutro na području Gorskog kotara bilo slabog do umjerenog snijega zbog čega jew Parg osvanuo s izmjerenih 1 cm snijega u 7h.

Pretežno vedro vrijeme je na većini sjevernog Jadrana, dok umjerene naoblake ima na jugu Kvarnera. Puše jaka i olujna bura.
Pretežno do potpuno oblačno vrijeme je u Gorskom kotaru i Lici, uz umjeren do jak, a ponegdje i olujan vjetar sjevernih smjerova. Mjestimice ima slabog snijega.

Osjetno je hladnije nego proteklih 10-ak dana, a vjetar još i pojačava osjet hladnoće. Rab mjeri 12°C, Mali Lošinj, Poreč 11°C, Crikvenica i Pula 10°C, Cres, Opatija, Pazin i Rabac 9°C, Bakar, Krk, Rijeka i Senj 8°C, Labin 7°C, Kukuljanovo 5°C, Gospić i Hreljin 4°C, Otočac 3°C, Brinje 2°C, Crni Lug i Delnice 1°C, Parg -1°C, Platak -3°C te Zavižan -7°C.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su:
-autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3);
-Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
-DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
-Paški most.

Zbog jakog vjetra, na Krčkom mostu zabrana je prometa za: autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na autocesti A7 Draga-Šmrika te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:

– katamaranske linije: Rijeka-Rab-Novalja, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Hvar-Korčula;
– brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak

Detaljnije o vremenu idućih dana pročitajte ovdje, a uskoro će uslijediti i naša analiza nešto dugoročnijeg vremenskog trenda.