Još jedna kraća zimska epizoda prije neminovne južine

Ciklona koja nas je napustila nastavila je svoj put kroz Jadransko more prema Grčkoj , a nova se već noćas počela formirati u Genovskom zaljevu . Posljedica je spuštanja nove fronte i stvaranje ciklone u Atlantskom oceanu zapadno od Irske koja je ulaskom nad Francusku potaknula stvaranje ciklone oko Genovskog zaljeva.

Položaj ciklone u 11 sati, windy.com

Vjetrovi su tako po visini nad našim područjem postepeno okrenuli sa slabe bure na slabo jugo , a tlak je ponovno u padu.
Ciklona će stići na ohlađenu podlogu koja je stvorila prijašnja ciklona i neće sa sobom povući topliji zrak iz Sredozemlja, no neće niti napredovati u rastu i produbljivanju pa za nas neće imati toliko značaja koliko je potencijalno mogla.
Bez obzira na to zadržat će se i dalje hladno vrijeme uz jutarnje i noćne minuse koji se mogu spuštati lokalno i do mora .

U srijedu će tako prevladavati većinom promjenjivo oblačno vrijeme uz slabu do umjerenu buru bez oborina , dok u Gorskom kotaru može biti malo snijega.
Kako centar ciklone bude odmicao od sjeverne Italije (San Marino) prema Zadru tako će se oborine početi približavati našim krajevima.

Oborine će u četvrtak tijekom noći i do jutra pristizati i to najprije na kvarnerskim otocima pa će se širiti na Gorski kotar te obalu.
Centar ciklone će se početi premještati sjevernije no u isto vrijeme će i slabjeti pa oborine koje bude donio će biti oslabljene i prolazne , gotovo zanemarujuće naspram zadnje ciklone.

Zbog hladnog zraka koji se ostao zadržavati po visini , temperatura će se zadržati dovoljno niska kao i vlaga pa povremenog snijega u četvrtak može biti i iznad 100 m.n.v. (lokalno i niže) , ali bez stvaranja akumulacije na većini područja.
U Gorskom kotaru će gotovo sve oborine biti u obliku snijega, ali slabog i povremenog uz mogućnost porasta snježnog pokrivača.

Nakon prolaska ciklone od četvrtka popodne naoblaka će se prolazno smanjiti.
Bit će to samo nakratko jer će s novom ciklonom stići nova naoblaka, ali s novom ciklonom stići će i iznadprosječno toplo vrijeme na početku veljače, što znači jako puno kiše, iako u noći na petak još u gorju može biti i kiše koja se smrzava u dodiru s podlogom.