Još jedna snježna epizoda pa povratak proljeću

Nakon fronte koja je u ponedjeljak stvorila nešto jače sustave koji su bili popraćeni jakom kišom, tučom i grmljavinom te snijegom u najvišim predjelima, slijedi nam još jedna fronta koja će dijelu područja PGŽ donijeti zimski ugođaj.

Tu novu frontu poslala je ista ciklona koja je centrom smještena oko Škotske s time da je anticiklonalni greben ovaj put postavljen s nešto boljim nagibom.

Raspored sinoptičkih sustava nad Europom u utorak u 19 sati, DWD

Takav smještaj anticiklone gdje vjetrovi dolaze do Alpi pod kutom od cca 45° (nagib) je jedan od idealnih slučajeva za stvaranje zimskih radosti nad našim krajevima, no pošto se trenutno nalazimo na kraju zime, samim time fali i hladnoće koja bi se spustila do nas pa će snijeg uglavnom biti rezerviran za Gorski kotar i planinska područja.

S dolaskom fronte nad Alpe stvorit će se nova sekundarna ciklona nad Genovskim zaljevom, koja će se kretati prema Istri zatim duž Jadrana sve do Grčke, a dok bude bliže našem području donosit će i oborine.

Ciklona će brzo nastati i proći preko nas. Zbog toga se već od srijede ujutro očekuje dolazak naoblake, kiša će stići nešto kasnije, uz porast mogućnosti od sredine dana.
Padat će na cijelom području PGŽ, a očekuje se do 20 mm oborine.

Temperatura se zbog naoblake neće previše mijenjati pa se prije nailaska oborina očekuje do 10°C, u Gorskom kotaru do 5°C, a s dolaskom fronte će se na cijelom području sniziti za oko 5°C te dalje lagano stagnirati.

Po visini se i dalje nalazi nešto hladniji zrak što ga je povukla prethodna ciklona pa će u višim predjelima Gorskog kotara te iznad 1000 metara bliže obali od početka oborina padati snijeg.
Navečer se prije završetka oborina očekuje prolazak hladne fronte pa će se snježna granica spustiti na oko 600 metara, a poneka pahulja pred sam kraj oborina može zalepršati i u nižim predjelima, i na oko 300 metara nadmorske visine.

Vrsta oborine u srijedu u 22 sata, model WRF, IstraMet


Najviše snijega očekuje se u Gorskom kotaru, između 10 i 20 cm, dok će na Učki i Ćićariji pasti oko 10 cm.

S odmicanjem ciklone s prvim satima četvrtka uslijedit će razvedravanje. Vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove, no brzo i utihnuti pa će jutro svanuti vedro i mirno uz niske temperature zraka.

Od sredine dana zapuhat će slab zapadnjak s kojim će doći i naoblaka, a navečer će vjetar okrenuti na jugo kada može biti i samo mjestimičnih slabih oborina.

Temperatura će se kretati od jutarnjih slabih minusa u zaleđu Rijeke do nešto jačih -5°C u Gorskom kotaru, dok će najviša dnevna na Kvarneru rasti do 13°C , u Gorskom kotaru do 5°C.

Ukratko, slijedi još jedna u nizu promjena koja će nas podsjetiti da se i dalje nalazimo u zimskom dijelu godine kada su snjegovi i niske temperature uobičajena stvar. Nakon toga slijedi povratak u iznadprosječno toplo i stabilno vrijeme, ali koje ne bi trebalo dugo potrajati, jer je nova kiša izgledna već za nedjelju.