Južina i kiša na samom početku veljače

Prognozirano polje temperature na 2 m (ALADIN HR8), 2. 2. 2019., 13 sati

I dok iz raznih krajeva svijeta stižu prizori ili o ekstremnoj hladnoći ili toplini, kod nas srećom vrijeme nije bilo u tom smislu ekstremno, iako je posljednja dva tjedna bilo vrlo promjenljivo. Ipak, vremenske prilike idućih dana, osobito u dane vikenda zahtjevaju pozornost.


Već se danima preko naših predjela, kao na traci, izmjenjuju ciklone, a u petak će jedna dosta izražena ciklona iz Biskajskog zaljeva ući nad područje Europe i pod njezinim će se utjecajem razviti ciklona „kći“ u Ligurskom moru.

Prognozirano polje prizemnog tlaka zraka (ECMWF) i frontalni poremećaji, 1. 2. 2019., 13 sati

S njom će u petak započeti razdoblje izražene južine koja će potrajati do kraja ovog tjedna. Temperatura zraka će znatno porasti, osobito na kopnu gdje će u subotu doseći mjestimice proljetne vrijednosti od 15 °C.

Iako će se neki razveseliti toplijem vremenu, mnogima bi nepovoljne biometerološke prilike mogle stvarati probleme. Treba još više naglasiti druge nepovoljne posljedice izražene južine te dotoka jako vlažnog i nestabilnog zraka. Mjestimice će biti obilnije oborine, izraženih pljuskova praćenih grmljavinom, pa bi u dane vikenda lokalno u gorju i na dijelu Jadrana moglo pasti i više od 100 litara po četvornom metru. Uz topljenje snijega te lokalno obilniju oborinu moguć je i znatniji porast vodostaja nekih rijeka. Osim oborine poteškoća može biti i zbog jakog i olujnog juga s kojim će more u subotu biti valovito i jače valovito, na otvorenom moru južnog Jadrana moguće i uzburkano. Uz premještanje ciklone te s visokim valovima neke rive bi mogle biti poplavljenje. Olujnog vjetra bit će i u gorju, a slabljenje se očekuje u nedjelju.


Početkom idućeg tjedna uz pritjecanje hladnog zraka u gorju će kiša postupno prelaziti u snijeg, oborina će biti sve manje, a prema sredini tjedna raste vjerojatnost za više suha i sunčana vremena. (DHMZ-Priopćenje)