Kineska svemirska stanica past će na Zemlju za nekoliko dana

Kineska svemirska stanica koja je ‘otkazala poslušnost’ i izmakla kontroli past će na Zemlju za samo nekoliko dana, najnovija su to predviđanja Europske svemirske agencije koja pomno prati njezino slijetanje. Ponovni ulazak Tiangong-1 svemirske stanice trebao bi biti između 30. ožujka i 2. travnja, iako su stručnjaci upozorili kako je procjena ‘vrlo varijabilna’.

Iako predstavlja minimalni rizik ljudima, njegov ne kontrolirani ulazak mrlja je u kineskom ambicioznom svemirskom programu. Naime 8.5 tona težak Tiangong-1 prestao je s radom u ožujku 2016. godine, a kineske vlasti UN su o tome obavijestili u svibnju 2017. godine, no nažalost nisu precizirali što se dogodilo.

Stručnjaci napominju kako je potencijalna opasnost za ljude malena – mogućnost da krhotine pogode čovjeka procjenjuje se manje je od jedan naprema milijardu. Tome unatoč Alan Duffy istraživač iz centra za astrofiziku sa sveučilišta u Australiji napominje kako bi zapravo trebali strahovati s obzirom na tajnu koja obavija kinsku svemirsku misiju.

“Internacionalna zajednica zapravo ne zna od čega je stanica napravljena, čime je i procjena opasnosti koja od nje može doći zapravo upitna. Teški spremnici goriva mogu stići na Zemlju a lakši dijelovi ne moraju stići”, naglašava Duffy. Ova kineska stanica dugačka je 12 metara, bez prisustva čovjeka je od 2013. a bez ikakvog kontakta od 2016. godine.

Naslovna: Ilustracija// Izvor teksta: express.hr