Klimatske promjene su postale nezaustavljive | Australija će ‘izgubiti zimu’?

Ilustracija, Google

Prema posljednjim istraživanjima vezanima uz klimatske promjene, znanstvenici upozoravaju Australiju. Kroz sljedećih trideset godina, zima bi mogla potpuno nestati iz Australije, a zamijenit će ju novo godišnje doba – “novo ljeto”.

Karakteristike “novog ljeta” su užasna suhoća i valovi vrućine od 40 °C. Znanstvenici s Nacionalnog Sveučilišta upozoravaju da će do 2050. godine kontinent “izgubiti zimu” zbog klimatskih promjena koje ne prestaju.


“Ovo će godišnje doba padati između sredine prosinca i trajati do druge polovice veljače, ali to ovisi o kojem se dijelu Australije radi. Primjerice, u Sydneyju će se ‘novo ljeto’ smjestiti u periodu sve od listopada do ožujka”, prenosi The Sun.

“Novo ljeto” će u Australiji označiti ozbiljne poraste temperature koja bi mogla narasti i iznad 40°C. Nove su informacije temeljene na podacima o klimi i stvorene su na uzorku meteorološkog ureda u Velikoj Britaniji.

“Gledali smo povijest prosječnih temperatura svakog godišnjeg doba i uspoređivali ih. Ono što svugdje pronalazimo je podatak da u biti ne postoji period dugotrajne zime”, objasnio je doktor Geoff Hinchliffe.


Znanstvenici su uspjeli pretvoriti podatke u interaktivnu mapu koja otkriva porast temperature u različitim dijelovima Australije. Mapa pokazuje i koliko će biti dana s vrtoglavim temperaturama 2050. godine, u odnosu na danas.

“Kroz trideset godina, zima kakvu poznajemo neće postojati. U Sydneyju je prosječna dnevna temperatura od 1960. do 1990. iznosila 22 °C. Do 2050. godine, iznosit će 25.4 °C. Imat ćemo do 62 dana u kojima će temperatura biti preko 30 °C, što je 47 dana više nego u prošlosti, u navedenom periodu u Sydneyju”, prenosi The Sun. (Novi list)