Klimatske promjene sve više djeluju i na životinjski svijet

Foto: REUTERS/Irina Yarinskaya/Zapolyarnaya Pravda

Gladna polarna medvjedica primijećena je u ruskom gradu Norilsku, najsjevernijem gradu na svijetu, a stručnjaci su komentirali da se njezino prirodno stanište smanjuje zbog klimatskih promjena te da je stoga prisiljena sve dalje lutati u potrazi za hranom.


Vlasti u Norilsku, više od dvije tisuće kilometara sjeveroistočno od Moskve, priopćile su da medvjedica luta gradom nekoliko dana. Nitko joj ne smije prići bliže od 30 metara dok stručnjaci za životinje ne procijene njezino stanje. Nakon procjene odlučit će hoće li je prebaciti u prirodno stanište ili u zoološki vrt u Krasnojarsku.

Smanjenje ledenog pokrova dovelo je do promjena u ponašanju životinja vezano uz hranjenje. Zato što ne mogu loviti tuljane, medvjedi su prisiljeni hodati stotine kilometara u potrazi za hranom i najčešće je nalaze u blizini naselja, rekao je Dmitrij Gorškov, stručnjak za bioraznolikost u WWF.


Ove godine proglašeno je izvanredno stanje na arktičkom arhipelagu Novaja zemalja u Rusiji zbog “invazije” polarnih medvjeda. Više od 50 medvjeda viđeno je kako ulazi u stambena naselja. Nemoguće je pobjeći od polarnog medvjeda. Zbog nedostatka njihove prirodne hrane, mogu se prebaciti na bilo što, uključujući čovjeka, upozorila je tada lokalna administracija. (HINA/HRT)

Foto: REUTERS/Irina Yarinskaya/Zapolyarnaya Pravda