KOREKCIJA PROGNOZE | Gorskom kotaru mjestimice obilniji snijeg, malo snijega može biti i na Kvarneru

U našem posebnom tekstu od 6. prosinca, gdje je naš stručni suradnik Asmir Mujković iznio analizu sinoptičke situacije u Europi, već tada je najavljena mogućnost formiranja Skandinavske anticiklone po kojoj će hladnoća stići i u naše krajeve.

Uz manje korekcije, upravo se to i dogodilo, pa danas najavljujemo novu promjenu vremena. 

Zadnjih nekoliko dana se slaže zimska situacija koja bi svoj maksimum dala tijekom petka popodne te u noći i jutra na subotu, dijelom na području Gorskog kotara može potrajati i do subotnjeg popodneva.

Prema nama svoj greben pruža jaka sibirska anticiklona dok istovremeno u Sredozemlju postoji slabo izražena dolina tako da ćemo dobiti spoj dvije različite zračne mase uz povremene i većinom umjerene oborine na većem dijelu PGŽ.

Puhat će umjerena do pojačana bura koja će postupno jačati što će pridonositi osjetu hladnoće, posebice u petak poslijepodne te u prvom dijelu subote.

Oborine će biti neravnomjerno raspoređene, više u Gorskom kotaru, prije svega u središnjem dijelu te oko Ravne Gore gdje se do subotnje večeri očekuje poveći snježni pokrivač visine i do 35 centimetara uz  povremene probleme u prometu.
Snijega će biti i u ostalom dijelu Gorskog kotara no njegova visina bi rijetko gdje prelazila 20 centimetara.

Nešto konkretnije oborine će biti na kvarnerskim otocima, prije svega na Rabu i Lošinju gdje bi u sljedećih 72 sata palo i više od 20 litara kiše, dok bi na istočnom priobalju, uz više područje otoka Krka bilo i susnježice te uz jače oborine malo snijega nošenog burom.
Najmanje i najrjeđe oborine u Istri gdje se očekuju male količine oborine,  par litara većinom kiše, dok u unutrašnjosti te na području Ćićarije može biti i snježnih pahulja.

Na riječkom području također se očekuje manja količina oborine, prosječno tek malo više od 5 litara, više na istočnom dijelu.  Padat će većinom kiša ili susnježica,  iznad oko 250 metara i snijeg uz mogućnost formiranja tanjeg pokrivača ili dekoracije.  
U subotu popodne djelomice razvedravanje.

Vrsta oborine, prema modelu WRF; petak 00 sati | IstraMet 

Temperatura u postupnom padu te će najhladnije biti u subotu. Temperatura će se kretati od -4°C u Gorskom kotaru do 6°C u dijelu Istre te na vanjskim kvarnerskim otocima.

Napomena: U slučaju znatnijih odstupanja tijekom četvrtka radit će se i korekcije postojećeg teksta.