Kratkotrajan povratak zime | Vikend će obilježiti vrlo vjetrovito vrijeme

Ilustracija, Senj, Lucijan Španić

Trenutno se i dalje nalazimo u polju povišenog tlaka zraka odnosno anticiklone koja dominira većim dijelom Europe. Zbog pomicanja njenog grebena prema sjeveru te povoljnog smještaja ciklone u istočnoj Europi (Rusija), između ta dva sustava omogućeno je spuštanje hladnog sibirskog zraka koji će doći i do naših područja te dijelova sjeverne Afrike i Sredozemlja. Jedan od čimbenika za uspješno spuštanje hladne zračne mase bit će i produbljivanje anticiklone nad Europom zbog koje će se stvoriti velika razlika u tlaku između nje i ciklone koja će niknuti u Crnom moru pa će zbog toga vikend obilježiti bura i niske temperature zraka.

Danas se već oko sredine dana očekuje dolazak bure koja će do kraja dana jačati, a sa sobom donijeti i zahladnjenje. Naoblaka uz koju u prvom dijelu dana može biti poneke kapi kiše, uslijed dolaska bure vlaga u zraku će značajno pasti pa će samim time i naoblaka raspršiti te će ostatak dana prevladavati vedro, kao i tijekom vikenda.

Vjetar će svoj vrhunac postići u subotu ujutro kada udari bure mogu dosezati i 140 km/h, što će zasigurno uzrokovati probleme u prometu, kako na kopnu tako i na moru. Do kraja dana zadržat će se umjerena do jaka bura, a temperatura će se još malo sniziti, pa se noći i jutra, posebice od subote, očekuju hladna uz minuse do mora dok će se dnevna penjati na oko 5 °C, a u Gorskom kotaru i Lici uz minuse i tijekom dana.

Od nedjelje bura će postupno oslabiti no zadržat će se slaba do umjereno jaka, posebice na burovitim lokacijama te na dijelu kvarnerskog mora i otoka. Temperatura zraka će se po visini do kraja dana polako dizati, a hladnoća povlačiti što će biti uvod u povratak iznadprosječno toplog vremena koje je dominiralo proteklih dana.

Ukratko, slijedi jedan brzi povratak u zimu koji će obilježiti jaka bura i niske temperature zraka, vrijeme će se zadržati stabilno, a već od sljedećeg tjedna izgledno je novo zatopljenje.