Magla u nedjelju moguća i na Kvarneru / U novom tjednu i obilnija kiša

201410111145.D2Z
Naše područje je ovih dana negdje između ničega. Nemamo ni ciklonu ni konkretno djelovanje anticiklone, a tlak je povišen uz svakodnevnu visoku relativnu vlažnost zraka.

Za razliku od petka kada je bilo više oblaka, posebno u Rijeci, tijekom subote prevladava prolazna vedrina zbog kojih su i temperature iznad prosjeka. Temperature se kreću u gorju od 18 do 24°C. U Primorju i na otocima od 21 do 24°C. Nema neke razlike u temperaturi između mora i gorja. Primjerice Parg je u 14h imao izmjeren 21°C, a Rijeka 24°C, dok je u Rabu čak 26°C.

Pogled na satelitsku snimku s vrha kaže da neće tako ostati.

Ako ste propustili naš tekst o nastanku magle, predlažemo da se prvo informirate kako biste razumjeli zašto ćemo o njoj pisati u sljedećim retcima.
MAGLA

Upravo pojava temperaturne inverzije, o kojoj smo iznad pisali, gdje nema razlike između mora i gorja, jedan je od razloga što će tijekom nedjelje mjestimice na Kvarneru biti moguća i magla.
Uz temperaturnu inverziju “sastojci” su još bilo kakvo slabije strujanje zraka, i blizina točke rosišta i temperature zraka, unutar 2.8°C, uz relativnu vlažnost zraka od blizu.
Kako nema ni anticiklone ni ciklone, uvjeti su baš idealni za nastanak magle. Nju očekujemo prvenstveno na otvorenom moru sjevernog Jadrana, ali i u Tršćanskom zaljevu i na zapadnoj obali Istre, područjima koja su i inače podložna nastanku magle.

Na Kvarneru, magla će prvenstveno biti moguća nad morem, a manje i na samim otocima, dok na riječkom području uglavnom će se raditi o niskoj naoblaci iz koje može padati i rosulja, ali ne možemo isključiti ni samu pojavu magle. Sve će ovisiti o kretanju temperature zraka, točke rosišta i relativne vlažnosti zraka, a to su parametri koje će biti izuzetno zanimljivo za pratiti naročito kad padne noć.
U Gorskom kotaru magla po kotlinama i nije neka novost te će ona biti moguća i tijekom nedjelje.

Dakle, zaključimo nedjelju konstatacijom da će biti na Kvarneru tmurna i oblačna, naročito na riječkom području, gdje može biti i rosulje, dok će Gorski kotar imati jutarnju maglu, a tijekom dana i dosta sunca.

Što se vremena početkom idućeg tjedna tiče, prognostički modeli već vide kišu od ponedjeljka do petka, s time da će od srijede do petka lokalno u PGŽ pasti i veća količina kiše, na riječkom području i preko 100 mm oborine. Kiša će malo sniziti temperature, ali će one i dalje biti iznadprosječne za doba godine.

Krivac toj jačoj promjeni bit će prolazna ciklona iz Sredozemlj, sa slike, koja će donijeti nekoliko nestabilnijih i malo svježijih dana. Ona će već od subote svoje mjesto prepustiti anticikloni, što znači da će uslijediti stabilizacija vremena uz nastavak iznad prosječne topline.
Rtavn1021