Mali Lošinj i Rab u magli uz 9°C, mogla bi potrajati do srijede

Prognoza o nastanku morske magle, čiju smo mogućnost najavili u posebnoj najavi, ostvaruje se na dijelu sjevernog Jadrana. Tako je već u nedjelju navečer službena DHMZ-ova postaja u Malom Lošinju počela dojavljivati maglu uz vidljivo nebo, a danas se ni nebo više ne vidi, jer je otok u gustoj magli uz izmjerenih 9°C u 11 sati, dok istovremeno Rijeka ima 13°C uz vedrinu. Magla je stigla i do Raba, prema podatku DHMZ-a Rab ima maglu uz vidljivo nebo te temperaturu od 9°C.

Otok Lošinj, foto: Nikola Andrijčić

Trenutno se nad većim dijelom srednje i južne Europe prostire anticiklona koja je i prijašnjih dana utjecala na vrijeme kod nas. Preko sjevera kontinenta otvorena je putanja za prolaz ciklona od kojih se jedna nalazi centrom istočno od Islanda te će zbog svojeg približavanja u niže zemljopisne širine donijeti i oslabljenu frontu koja će djelovati na vrijeme oko srijede.

Kako se trenutno nalazimo u polju povišenog tlaka zraka uz doticaj toplog zraka po visini, raste temperatura i u nižim slojevima te zbog prelaska tog toplog zraka preko i dalje hladne površine mora, dolazi do stvaranja morske magle odnosno magle koja je prisutna na moru i uz otoke, a mogla bi potrajati do srijede.

Vjetar će jačati od srijede tako da se tek u srijedu očekuje da će se i magla razići. Zbog toga će se od ponedjeljka navečer magla proširiti i na ostatak otoka, na zapadnu obalu Istre, a postojat će mogućnost da se do srijede pojavi i u Riječkom zaljevu. Zadržat će se do prolaska fronte u srijedu.

Aktualna satelitska snimka otkriva prisutnost magle na dijelu kvarnerskih otoka te na području Venecije, meteo.fvg.it

U utorak će se navući i prolazna naoblaka, uglavnom visinska. Od srijede se očekuje prolazak slabe fronte pa će se temperature zraka po noći malo spustiti. Oborina ne bi trebalo biti, a i ponovo će se razvedriti krajem dana. U četvrtak se očekuje dolazak visinske naoblake kao najava promjene vremena.

Iduća četiri dana i dalje će prevladavati iznadprosječno toplo te uglavnom stabilno vrijeme što će sigurno pogodovati radu na otvorenom prostoru. Na područjima s maglom temperature niže.