Matija se podebljao i odlično napreduje

Medvjedić Matija, pronađen potkraj veljače kraj Vrbovskog, oporavlja se u zagrebačkom Zoološkom vrtu.


Medvjedić Matija odlično napreduje u oporavilištu zagrebačkog Zoološkog vrta gdje će do daljnjega ostati, a stručno povjerenstvo u koje je uključen niz resornih institucija, odlučit će o njegovoj budućnosti, to jest je li moguć njegov povratak u prirodu, priopćio je u petak ZOO.

Medvjedić je pronađen krajem veljače kraj Vrbovskog te je smješten u oporavilištu Zoološkog vrta grada Zagreba gdje je dobio ime Matija. O njemu se brine nekoliko stručnjaka po posebnom protokolu kako bi se što manje navikavao na prisutnost ljudi. U ZOO-u kažu kako Matija ovih dana navršava dva mjeseca, te sada teži više od četiri kilograma i sve je živahniji. Potvrda je to, ističu, da medvjedić odlično napreduje.
Ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok kaže kako u ZOO-u dežuraju 24 sata dnevno, jer se medvjedić hrani svakih nekoliko sati, pa je netko u oporavilištu i danju i noću kako bi se mogao brzo odazvati na njegov zov.
Skok podsjeća da im je Matija stigao s 2,4 kilograma, te ističe kako zahvaljujući odgovarajućoj mliječnoj nadohrani, na masi svakodnevno dobiva oko pet posto.
– Kako bismo imali potpune informacije o njegovu zdravlju, uz hranjenje nadziremo i njegovu probavu. Nakon što se nahrani, mladunče njegova majka u prirodi poliže. To, među ostalim, pomaže peristaltici crijeva. Mi to imitiramo masažom trbuščića medvjedića vlažnom krpicom, kazao je Skok.
Otkrio je kako već svi koji se o Matiji brinu, dobro razumiju njegovo glasanje.Na jedan način doziva hranjenje, tijekom jela ispušta zadovoljan zvuk odobravanja, a uspavljuje se zvukovima sisanja i mljackanja. Smještaj mu oponaša brlog, uz prirodne materijale tu je mekana navlaka koja mu daje utjehu i sigurnost, te tri termofora s toplom vodom. Razmještaj termofora omogućuje mu da za san bira toplije ili hladnije mjesto.
Ljude koji se brinu o Matiji, veseli njegova sve veća mobilnost. Nezgrapno geganje pretvara se u sve stabilniji hod, no još uvijek neki koraci završavaju simpatičnim proklizavanjem ili slučajnim kolutom.
U ZOO-u naglašavaju kako se “trenutačno sve čini da se medvjedić ne navikne na ljude, ali za razliku od nekih drugih životinja, dosadašnja iskustva stručnjaka kažu da se medvjedi teško reintroduciraju u prirodu”. “Pred stručnim djelatnicima Zoološkog vrta sigurno je još nekoliko mjeseci intenzivne brige za medvjedića Matiju”, napominju.

Josip Filipović

Rođen 08.08.1982., u Gospiću. Osnovnu te Srednju ekonomsku školu završio u Otočcu, studirao u Rijeci, usavršavao se u inozemstvu. Radi u znanosti.