Na Palagruži jučer padao snijeg

Palagruža, Vojislav Šain

Vrlo hladna kontinentalna zračna masa posljednjih je dana stigla do Sredozemlja pa je i Dalmaciji donijela prave zimske temperature. Očekivano, najhladnije je u najvišim planinama. Na vrhovima Biokova, Dinare i Kamešnice temperature padaju do -15 °C, a jučer u 16 sati na Velikoj Duvjakuši na Dinari osjet hladnoće je pao na -32 °C. U Splitu je izmjeren 1 °C u istom terminu, a uz vrlo jaku buru prosječne brzine od 26 čvorova je osjet hladnoće bio je -8 °C.

Zahladnjenje je bilo dovoljno jako da je jučer snijeg povremeno padao na našem pučinskom otoku – Palagruži! Palagruža je točka u kojoj je snijeg statistički najrjeđa meteorološka pojava u Hrvatskoj! Vijest o padanju snijega na Palagruži za Dalmacija Danas potvrdio je svjetioničar Vojislav Šain.

Snijeg nije bio obilan i radilo se samo o padanju, pa se nije stvorio snježni pokrivač. Zanimljivo, nakon što snježnog pokrivača nije bilo desetljećima na Palagruži, 27. veljače prošle godine snijeg se uspio zadržati na podlozi, a isto se dogodilo 30. prosinca 2014. godine. (Dalmacija danas)