Nakon niza vrućih dana stigla bura i osvježenje / U Dubrovniku temperaturni rekord

Nel Pavletić/Pixsell@Krčki most

Zbog razlike u tlakovima između juga i sjevera Europe tijekom četvrtka zapuhala je bura koja je otpuhala vrućinu koja se nad našim područjem zadržavala gotovo deset dana.
Od 5. do 13. srpnja, u Rijeci se temperatura nije spuštala ispod 30°C, a u tom razdoblju rasla je do 33.5°C – najviše temperature ove godine.

Sličnu priču imale su i ostale postaje u PGŽ, a taj niz još je impresivniji bio na istoku i jugu Hrvatske. Primjerice, u Dubrovniku je u četvrtak temperatura porasla do vrlo vrućih 37.9°C, što je apsolutni srpanjski rekord. Temperatura je porasla zbog fenskog efekta koji je stvorila bura koja je puhala te nije dozvolila spuštanje najniže temperature ispod 25°C. U satima nakon toga uz umjerenu buru započeo je nagli rast temperature zraka, u podne je izmjereno 37.7°C.
Ovim rekordom (37.9°C) poništen je prethodni srpanjski rekord, postavljen 31. srpnja 2013., a iznosio je 36.3°C. Dubrovnik je za samo pola stupnja ostao “kratak” i za apsolutni maksimum od 38.4°C, postavljen 7. kolovoza 2012. godine.

Prema pisanju Zorana Vakule, glavnog meteorologa HRT-a, razdoblje od 5. do 12. srpnja jedno je od topijih, ako ne i najtoplije u povijesti mjerenja, a to odstupanje bilo je posebno izraženo na kopnu.

U Dubrovniku je danas osjetno svježijih 32°C, ne puše bura, već jugozapadnjak, ali i to je vruće, u usporedbi s Rijekom gdje je temperatura u 14h iznosila tek 24°C. Još je svježije u Gorskom kotaru, gdje temperatura nije prešla ni 20°C, a toplije je prema jugu Kvarnera gdje se mjeri i do 30°C.
I dalje je prisutna bura koja ometa promet i stvara ograničenja i zabrane, dok je pomorski promet uglavnom redovit osim na katamaranskoj liniji Pula-Zadar.

Bura će prema prognostičkim modelima oslabjeti na Kvarneru tek potkraj nedjelje, a do tada će biti umjerena do jaka s olujnim udarima, podno Velebita može biti čak i orkanskih udara. Najviše bure očekuje se u prvom dijelu subote, zatim u subotu navečer te ponovno tijekom nedjelje.
S njom je i more osvježilo, ne mjeri se više 28°C, već 24 ili 25°C, a za očekivati je da će temperatura još padati, s obzirom da će bura puhati do kraja nedjelje.

Što se temperature zraka tiče, ona će od ponedjeljka ponovno rasti, a od sredine tjedna se vraćaju i vrućine.