Nestabilni četvrtak / Rijeka s najtoplijim početkom ljeta u povijesti mjerenja!

radar_anim

Od utorka, atmosfera je nestabilnija, dani su vrući, no zbog povišene relativne vlažnosti zraka, dolazi do jačeg razvoja oblaka, što rezultira i lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Do četvrtka su ti pljuskovi uglavnom zaobilazili PGŽ, ali tijekom četvrtka je razvoj naoblake ipak bio previše izražen te rezultirao pljuskovima na zapadnom dijelu riječkog prigrada, a istovremeno i na sjeveru i središnjim predjelima Gorskog kotara.

Zbog toga je zabilježena i mjerljiva količina oborine. U Delnicama je palo solidnih 18 mm kiše, a u Pargu 2 mm. Ostale postaje u PGŽ nisu bilježile oborinu.

Zato su se ponovno bilježile visoke temperature. Rijeka je s četvrtkom imala čak 9. dan s najvišom dnevnom temperaturom od preko 30°C (vrući dan), a uz Šibenik bila je najtoplija u Hrvatskoj tijekom četvrtka, a i općenito od početka ovog vala ljetne vrućine koji traje gotovo 10 dana.

Brojke su neumoljive. Prva dekada lipnja u Rijeci bila je čak 6°C toplija od prosjeka, čime je srušen rekord iz 1979. godine, a srednja dnevna temperatura od 25.8°C za prvu dekadu lipnja nije zabilježena od početka meteoroloških mjerenja, od 1948. godine.

I tijekom petka nastavilo se pretežno sunčano i vruće vrijeme, ali u 14h Rijeka još nije prešla 30°C, tako da je moguće da će nakon niza od 9 vrućih dana, napokon nastupiti jedan vrlo topli dan, što znači da vrućina ipak pomalo popušta.
Temperature su na Kvarneru uglavnom u rasponu od 28 do 31°C, a u Gorskom kotaru od 24 do 26°C.
U Istri ima jačeg razvoja naoblake te su ponovno prisutni i pljuskovi (radar), koji za sada izostaju na području PGŽ, što je bilo i očekivano, jer su danas neke organiziranije oborine rijetkost.

Više oblaka očekuje nas tijekom subote (dulja sunčana razdoblja poslijepodne) i posebno nedjelje (kraća sunčana razdoblja), kada će kasno navečer na riječkom području možda pasti i malo kiše, kao uvod u prekid vrućina koji nam predstoji.

Naslovna: Lokalni pljuskovi na sjeveru Istre; Izvor: ARSO