Nicole pogodila Bermudu (VIDEO)

avn-animated

Još uvijek se zbraja šteta i broje žrtve razornog uragana Matthew koji je pred tjedan dana pogodio područje od Kariba do SAD-a i Kanade. Šteta se procjenjuje na 5.2 milijarde dolara, a prema posljednjim podacima broj poginulih iznosi 1047. Uobičajena je praksa da kad neki tropski sustav ostane zapamćen po negativnom da se njegovo ime više neće pojavljivati u “kalendaru” tropskih sustava. Tako će biti i s Matthewom.

Još dok je on pustošio, u njegovoj sjeni, podalje od kopna nastajala je i razvijala se Nicole koja je u četvrtak oko podne po lokalnom vremenu direktno pogodila Bermudu kao uragan 3. kategorije.
Još u srijedu navečer Nicole je bila uraganom 4. kategorije, čime se po prvi put dogodilo da je Atlantik u listopadu dobio čak dva uragana 4. kategorije. Prvi je naravno bio Matthew, koji je jedno vrijeme bio i najjače 5. kategorije.

Utjecaji uragana na Bermudi, otočju od oko 65 tisuća stanovnika, nisu neuobičajeni. Međutim, malo koji jači od 3. kategorije prođe blizu otočja. To se u povijesti dogodilo samo u sedam slučajeva, a podaci postoje od 1851. godine.

Osmi slučaj upravo se dogodio. Nicole je udarila direktno na otočje, snažnim vjetrom čiji su udari dosezali i 200 km/h te obilnom kišom uz stvaranje poplava (i preko 200 mm), posebno u obalnom području koje je je pogođeno plimom i valovima. Vijesti o žrtvama nema, a materijalna šteta se još procjenjuje.

Naslovna: Satelitska animacija kretanja uragana Nicole; NOAA

Dvosatni prijenos dolaska uragana

Njemu se baš i ne živi