Novi travanjski rekordi za Ogulin, Gorice i Zagreb-Pleso


Utorak je manje sunčan dan, halo efekt nad Opatijom | Ivan Oškera

Ovogodišnji travanj bit će najtopliji u povijesti mjerenja. Anticiklona podržava iznadprosječnu toplinu, a to se posebno osjeti u kopnenom dijelu Hrvatske.

Samo na početku, zbog utjecaja fenske bure, Jadran je bio najtopliji u Hrvatskoj (rekordi za travanj u Šibeniku i Zadru), a zatim se sve vratilo u uobičajene okvire.

Kopno se brže i grije i hladi od mora te je logično da će u ovakvim početnim fazma toplijeg dijela godine, veća količina topline akumulirati se iznad kopna nego na moru.
I dok je nakon početno visokih temperatura, toplina na Jadranu malo se smanjila, na kopnu grije ljetnom žestinom.

Tako je tijekom ponedjeljka najtoplije u Hrvatskoj bilo u Goricama kraj Nove Gradiške. Izmjeren je novi rekord za travanj od 30.2°C.
U Karlovcu je izmjereno 29.9°C. Dijelilo ga je 0.8°C od novog temperaturnog rekorda za travanj.
U Ogulinu je u ponedjeljak srušen apsolutni maksimum za travanj. Izmjereno je 28.9°C, čime je za 0.8°C popravljen rekord iz 2013. godine.
Osim Ogulina i Gorica, novi rekord za travanj dobio je i Zagreb-Pleso (29°C).
Na postaji Zagreb-Maksimir u nedjelju i ponedjeljak zabilježeni su datumski apsolutni maksimumi. Od početka mjerenja 22. i 23. travnja nisu zabilježene tako visoke temperature kao ove godine. Datumski rekord za 22. travnja sada je 28°C (27.6°C), a za 23. travnja 28.5°C (28.3°C).
I druga zagrebačka postaja, ona na Griču, u nedjelju i ponedjeljak dobila je datumske rekorde za travanj, ali važnije od toga je činjenica da se u 156 godina, koliko djeluje ova postaja, nije se dogodila srednja dnevna temperatura od 22.8°C, a koja je zabilježena u ponedjeljak. Prethodni rekord od 22.6°C držala su tri dana (28. i 29.04.2012. i 30.04.2013.).

U Rijeci je rekord bio ugrožen samo u petak. Nakon toga je vjetar s kopna (buru) koja je omogućila to zagrijavanje, zamijenio vjetar s mora (jugozapadnjak i južni vjetar) pa su i temperature u subotu i nedjelju pale, ali u ponedjeljak ponovno malo porasle.
U utorak je i prestalo razdoblje pretežno sunčanog vremena, jer se sjevernije od Hrvatske premješta oslabljena hladna fronta, koja je oblake donijela i do našeg područja, a trenutno pljuskova ima na sjeveru Gorskog kotara.

I idućih nekoliko dana, a posebno u četvrtak, atmosfera će biti nestabilnija pa su mogući lokalni pljuskovi u PGŽ, osobito u gorju i zaleđu obale.