Oblaci: 14 vrsta koje biste svakako trebali upamtiti

Altocumulus-lenticularis-Mont-Fuji

Pogled upućen prema nebu svakodnevno nas podsjeća koliko smo zapravo mali u svojoj pojavi te koliko je ljepote i snage sadržano u nakupinama isparene vode iznad nas.
Donosimo vam popis najučestalijih i nekoliko zanimljivih oblaka s kojima se možemo susresti gotovo svakodnevno.

Oblake definiramo kao vidljive nakupine vode u kapljicama ili ledenim kristalima uz primjese raznih kemikalija koje se putem ljudskog djelovanja, ponajprije u industriji i prometu, ispuštaju u atmosferu.
U troposferi, najnižem sloju spomenute atmosfere, voda počinje isparavati i podizati se uvis sakupljajući pritom i strane čestice poput aerosola, prašine i raznih soli. Hlađenjem vodene pare dolazi do kondenzacije i formiranja nakupina oblaka.

Zbog različitih načina na koji vodena para može biti ohlađena postoji i širok skup oblaka koji iz nje mogu nastati, te još više vremenskih uvjeta koje njihova prisutnost može izazvati.

Prema visinskoj raspodjeli oblaka razlikujemo 3 vrste – stratuse, kumuluse i ciruse.
Još jedna od podjela je svakako ona po rodovima: Cirusi, cirokumulusi, cirostratusi, altokumulusi, altostratusi, nimbostratusi, stratokumulusi, stratusi, kumulusi i kumulonimbusi.

1. CIRUSI
Radi se o visokim oblacima, građenima od kristalića leda. Vlaknasta su i plošna izgleda, nitaste strukture.

2. CIROSTRATUSI
U svojim cirusnim osobinama zadržali su vlaknast i plošan izgled, no uz nadodano zamagljenje. Izvrsno najavljuju i nadolazeću promjenu vremena u vidu optičkog fenomena “halo efekta” na Suncu i Mjesecu.

3. ALTOSTRATUSI
Potpuno ili djelomično u jednoličnom sloju prekrivaju nebo, prigušeno propuštajući sunčevu svjetlost.

4.STRATUSI
Niski, magloviti, jednoliki i kišonosni oblaci. Potpuno blokiraju prodor sunčeve svjetlosti.

5. NIMBOSTRATUSI
Niski, zaravnati oblaci koji ne propuštaju sunčevu svjetlost. Popratna pojava je dugotrajna i slaba kiša.

6. CIROKUMULUSI
Srednje su visoki oblaci (“ovčice”), predzank su kiše koja uslijedi 10-12 sati nakon njihove pojave.

7. ALTOKUMULUSI
Bijele do sive boje, sastavljenin od pločastih, najčešće zaobljenih komadića koji mogu biti spojeni ili razdvojeni.

8. LENTIKULARISI
Podvrsta su altokumulusa, lećasta oblika. Njihova je pojava vezana uz planinsku prepreku i vjetar koji se prelazi preko nje. Lentikularisi nastaju u zavjetrini planine te ukazuju na mogućnost jake turbulencije vjetra (npr. bura).

9. UNDULATUS ASPERATUS
Iako se o njima još ne zna mnogo, glavna karakteristika im je da izgledom podsjećaju na uzburkano more i naznaka su nadolazeće promjene vremena.

10. KUMULUSI
Odvojeni oblaci bijele boje. Ne donose kišu, no za toplih i vlažnih proljetnih i ljetnih dana mogu se razviti u kumulonimbuse.

11. KUMULONIMBUSI
Često prozivani kraljevima oblaka. Krupni, gusti i zbijeni oblaci velikog visinskog raspona. Donji dio je uži od gornjega koji je nalik nakovnju.
Nositelji su olujnog vremena – grmljavinskih pljuskova i/ili tuče. Nerijetko rezultiraju vrtložnim zračnim pojavama.

12. ARKUS OBLACI: SHELF I ROLL
Arkus Shelf oblaci obično dolaze kao pratnja cumulonimbusu te najavljuju olujne vremenske uvjete. Formiraju se od ohlađenog zraka koji silaznom strujom u oblaku prolazi ispod toplijeg i gura ga u gornje slojeve.

Za razliku od shelfova, roll oblaci predznak su lokalno nestabilnog vremena.
Nastaju nad velikim rashlađenim vodnim površinama sličnim principom kao i shelfovi. Na fotografiji je prikazan roll oblak nad jezerom Ontario.

13. WALL OBLAK
Iako ga ljudi često znaju pomiješati sa shelf oblakom zbog nekoliko podudarnih karakteristika, wall oblak daleko je opasniji. Najavljuje oluju koja dolazi i može formirati tornado.

14. FALLSTREAK HOLE (HOLE PUNCH CLOUD)
Pojavljuje se u sloju visokih oblaka i obično je kružna ili eliptična oblika.
Zbog čestica vode koje se brzo ohlade, no još uvijek se ne smrzavaju.
Uzrok tome, znanstvenici pretpostavljaju, su zrakoplovi koji nakratko i naglo zbog svog leta promjene tlak na tim visinama čime čestice vlage u zraku bivaju prenaglo ohlađene te propadaju, čineći time “rupu na nebu”.

Izvor: The Weather Network
Naslovna: Lenticularisi formirani u zavjetrini japanske planine Fuji