Opasnost od poplava nije prošla, no dobra je vijest da vodostaji padaju

Kupa kod Farkašića u odnosu na jučer niža je za 33 centimetra i visoka je 929 te na tom području više nije izvanredno stanje. Odra kod Siska ne raste, ali stagnira na oko 863 centrimetra. Sava koja je kod Jasenovca dosegnula povijesni rekord od 928 centimetara nastavlja padati i u 16 sati vodostaj je bio 919 centimetara.

U obrani od poplava pomaže 236 pripadnika Hrvatske vojske. Dopremanju pitke vode ugroženom stanovništvu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Angažirani su u Jasenovcu, Mlaki, Košutarici i Uštici.

U  padu su i vodostaji rijeka oko Siska, no probleme stvara visok vodostaj na Odranskome polju. Zaobalne vode rastu i prijete sisačkim pridgradskim naseljima. Nekoliko kuća u Školskoj ulici u Selima okruženo je vodom, a za mještane je organizirana redovita opskrba hranom i drugim potrepštinama.

Kuće u Kosinjskoj dolini još su pod vodom, no zbog hladnoće i minusa, u gornjem je toku smanjen dotok rijeke Like, pa je razina vode od sinoć pala za oko 20 centimetara te i dalje opada. Sve su interventne ekipe na terenu, pomažu najugroženijem stanovništvu – dovoze lijekove, potrepštine i agregate.

Vodeni val približava se Brodsko-posavskoj županiji pa su i ondje sve interventne službe na oprezu. Savski se nasip redovito obilazi i tamo gdje je potrebno ojačava i nadograđuje vrećama s pijeskom. Za sada nema razloga za zabrinutost. Za brdski dio Slavonskoga Broda, gdje su se jučer aktivirala klizišta, proglašeno je stanje elementarne nepogode.

Naslovna: Panoramska fotografija Sela pokraj Siska koje plavi Odransko polje, HRT// Tekst-podaci: HRT